Gradić fest
Ћир
Manastiri

Manastir Jazak

Manastir Jazak je smešten između dva brda na obroncima Fruške gore nedaleko od istoimenog mesta. Neki kažu da je naziv dobio zato što se nalazi u jazbini, odnosno između dva brda, dok drugi kažu da reč ima arapsko poreklo. Stari Jazak je manastir koji je, po predanju, podigao despot Jovan Branković krajem XV veka.

Tokom Velike seobe Srba mošti Uroša Nejakog prenete su iz Nerodimlja u stari Jazak. Zahvaljujući ovom činu, manastir je počeo da uživa veliki ugled, što je doprinelo i građenju novog i većeg manastira u XVIII veku, i to ga čini „najmlađim” na Fruškoj gori. Posvećen je Svetoj Trojici. Barok i blagi uticaji islamske arhitekture na fasadi su učinili ovaj manastir svojevrsnim na Fruškoj gori. Pored arhitekture, manastir krasi i bogati ikonostas.

Više puta su mošti cara Uroša premeštane iz Jaska, da bi 2001. godine bile ponovo vraćene. Tu je i deo moštiju Svete Anastasije Rimljanke. U dvorištu manastira se nalazi izvor koji je posvećen istoimenoj svetici.

Tokom Drugog svetskog rata Jazak je pretrpeo velika oštećenja, a manastirska riznica je opljačkana. Danas je renoviran, a o njemu brine sestrinstvo manastira.

Mesto: Jazak

na mapi location

  • Lat: 45.11885
  • Long: 19.76547
  • Alt: 153 m

Komentari

Facebook

DISQUS