Ћир
Životinje

Crvena čaplja – Ardea purpurea

Next
Expand
Animals - Crvena čaplja – Ardea purpurea

Stanovnik Fruške gore je i crvena čaplja (lat. Ardea purpurea), poznatija kao čaplja danguba, čaplja mrka, ili zmijar ptica. Dosta velika ptica, koja je visoka od 80-90 cm, a duga otprilike isto toliko. Teška je 0.5-1.3 kg, a raspon krila dostiže od 120-150 cm.

Nešto je manja od sive čaplje, od koje se razlikuje po svom crvenkastosmeđem perju, i kod odraslih, tamnije sivim leđima. Ima uži žuti kljun, koji je kod odraslih svetliji za vreme sezone parenja. Purpurno-crvene nijanse na perju teško se vide s daljine, kada izgleda nešto tamnija od sive čaplje. Glava i vrat su uži i vijugaviji, a stopala veća. Hranu nalazi u plitkoj vodi i hrani se najčešće malim ribama, žabama, insektima, malim sisarima, gmizavcima i pticama.

Oprezan je i vešt lovac koji nepomično čeka plen. Zauzima pozu za skrivanje kao ptica bukavac. Spor je letač, a dok leti vrat joj je uvučen i izgleda zmijoliko poprimajući oblik slova S.

Selica je koja u naše krajeve stiže krajem marta, a napušta ih najčešće u avgustu i septembru, nekad i kasnije. Nakon ritualnog sparivanja koje je slično sivoj čaplji, par zasniva gnezdo jednostavne građe izgrađeno od vlati šaša, trstike i sličnih materijala iz okoline.

U gnezdu se nađe 4 do 5 plavozelenih jaja. Inkubacija traje 25-30 dana. Mladi napuštaju gnezdo za 7-8 nedelja. Roditelji su brižni i redovno ih hrane i štite od prejakog sunca i neprijatelja. Gnezda svijaju u čistoj ili mešovitoj koloniji s drugim vrstama čaplji.

Pored ljudi, lisica i šakal su joj jedini prirodni neprijatelji. Štite je mnoge međunarodne konvencije.

Tagovi: Ptice

Komentari

Facebook

DISQUS