Ћир
Životinje

Sivi puh – Glis glis

Next
Expand
Animals - Sivi puh – Glis glis

Stanovnik Fruške gore je i veliki puh (lat. Glis glis), koji se još naziva obični, ili sivi puh. Puh spada u red glodavaca (lat. Rodentia) koji imaju po dva zuba glodnjaka u donjoj i gornjoj čeljusti. Ti zubi rastu tokom čitavog života i glodavci ih moraju stalno trošiti glodanjem i grickanjem.

Kosti tipičnog puha nađene su još u stenama starim čak 50 miliona godina. Njegov zanimljivi izgled karakteriše kitnjasti rep dug oko 12 cm, male uši i krupne crne oči oivičene tamnim naočarima. Naseljava uglavnom svetle šume, parkove, vinograde, voćnjake i kamenjare u planinskim krajevima. Gnezdo gradi od mahovine i korenja u dupljama starih stabala, pukotinama stena, kućicama za ptice, a često i na tavanima slabo posećivanih vikendica.

Hrani se voćem, bobicama, insektima, pa i sitnim sisarima. Aktivan je u sumrak i noću. Mladunce (3-4) donosi na svet jednom godišnje, tokom leta. Sivi puh u jesen pada u zimski san i hibernira u pravom smislu te reči. Zato je nemački naziv za sivog puha „Siebenschlafen“ – sedmomesečni spavač. Reč je o autohtonoj sitnoj dlakavoj divljači koja je zaštićena.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS