Ћир
Životinje

Šumska rovčica – Sorex araneus

Next
Expand
Animals - Šumska rovčica – Sorex araneus

Frušku goru naseljava i šumska rovčica (lat. Sorex araneus) koja pripada porodici sisara. Najčešće nastanjuje severnu Evropu, uključujući i Veliku Britaniju, a kod nas se osim Fruške gore može naći i u Gornjem Podunavlju.

Dužina tela je oko 70 mm, a rep je kratak i dvobojan. Vrhovi zuba su crvenkaste boje. Leđna strana tela je tamno-smeđa, a trbušna sivo-smeđa. Njena staništa su vlažne šume i livade, parkovi i vrtovi. Aktivni su i danju i noću, pa se samo nekoliko minuta odmaraju pred nalet aktivnosti. Šumska rovčica je mesožder i bubojed, i uglavnom se hrani insektima, puževima, malim glodarima i crvima. Interesantno je to da treba da troše od 200 – 300 % svoje telesne težine svakoga dana da bi preživeli. Odnosno, moraju da jedu na svakih dva do tri sata. To znači, da ukoliko ostanu bez hrane, šumske rovčice mogu da žive najduže 5 sati. One ne padaju u zimski san. Imaju slab vid, ali koriste svoj odličan njuh, i sluh za nalaženje hrane.

Zabeleženo je da rovčica može da locira plen od 12 cm duboko u zemljištu. Sezona parenja je od aprila do septembra, ali najčešće i tokom letnjih meseci. Ženka rađa od 5 do 7 rovčica. Mladi su zavisni od majke oko 25 dana. Često formiraju lanac za svojom majkom, gde svaki sledeći u ustima drži rep svog brata ispred.

Šumska rovčica nije lako uočljiva, ali se može čuti u sezoni parenja. Jedan od njenih predatora je i domaća mačka. S obzirom da je veoma radoznala, često je uhvaćena u klopke, jer ju je lako namamiti.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS