Ћир
Biljke

Bokvica – Plantago

Next
Expand
Plants - Bokvica – Plantago
Plants - Bokvica – Plantago

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Bokvica ili trputac (lat. Plantago) je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike. Cveta od maja do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama.

Prema legendi, bokvicu je prvi pronašao Aleksandar Veliki i poneo sa sobom u Evropu 327. godine pre nove ere. Američki domoroci su ovu biljku nazvali Vajtmanovo stopalo, zato što je nicala bukvalno na svakom koraku, a smatrali su je za neuglednu, invazivnu vrstu. Kasnije je ova korisna malena biljka u mnogim narodnim tradicijama upotrebljavana u praktične svrhe, a Saksonci su je čak svrstali u devet svetih biljaka. Takođe, ženska bokvica je bila rani hrišćanski simbol, a u mnogim kulturama smatrana je kao afrodizijak.

Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. Iako sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava ženska bokvica. Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit. Bokvica je dobar lek za lečenje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza.

Tagovi: Medicinal plants

Komentari

Facebook

DISQUS