Ћир
Biljke

Bulka – Papaver rhoeas

Next
Expand
Plants - Bulka – Papaver rhoeas

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Obodi Fruške gore ne bi bili tako šarmantni da ih ne naseljava bulka ili divlji mak (lat. Papaver rhoeas). Jednogodišnja, ređe dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice makova (lat. Papaveraceae).

U svežem stanju ova biljka je otrovna, ali zato suvi cvetovi i zrela semena, kada se konzumiraju u normalnim količinama, ne mogu biti štetni. Sadrži bezopasne alkaloide za razliku od svog srodnika maka (lat. Papaver somniferum), koji je bogat morfinom i drugim opijumskim alkaloidima. Pored alkaloida sadrži još i crvenu boju, organske kiseline, gorke supstance, tanine, skrob, a najlekovitija materija u bulki je sluz i nalazi se u cvetovima.

Pri sušenju kruničnih listića (samo se taj deo cveta koristi) ne treba ih previše dodirivati jer tada gube lekovita svojstva i menjaju boju, odnosno poplave. Od njih se spravljaju sirupi i čajevi, a koriste se i za bojenje vina, rakije i drugih napitaka. Semena se, osim za lečenje, koriste i kao začin za posipanje peciva i kolača kojima daju prijatan miris i ukus. Semenke se beru tek kada su čahure potpuno zrele.

Bulka se koristi uglavnom u narodnoj medicini za lečenje obolenja i smetnji disajnih organa, želuca i duševnih bolesti. Čajevi i sirupi na bazi ove biljke smiruju kašalj, pomažu iskašljavanje, pomažu kod prehlade i upale grla, krajnika i pluća, hroničnog bronhitisa i astme. Krunični listići poboljšavaju varenje, smiruju grčeve i bolove u želucu, a zajedno sa semenkama deluju smirujuće pa pomažu kod depresija, neuroze i nesanice.

Cvetovi bulke su tamnocrvene, svetlocrvene ili ređe bele boje, krupni, upadljivi na dugačkim drškama, nadole nagnuti. Kruničnih listića ima četiri i vrlo su nežni, tanki, često pri dnu tamniji.

Stabljike su uspravne, jednostavne ili slabo razgranate i pokrivene dlakama, a listovi jajasti, sivozeleni i pokriveni stršećim, oštrim dlakama. Plod je čahura loptastog oblika ispunjena mnogobrojnim, sitnim, plavosivim, bubrežastim semenima.

Komentari

Facebook

DISQUS