Ћир
Biljke

Drenjina – Cornus mas

Next
Expand
Plants - Drenjina – Cornus mas

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Duž Fruške gore raste i dren, lat. Cornus mas, samonikli listopadni grm srednjeg ili velikog rasta, koji pripada porodici drenova, lat. Cornaceae. Raste uglavnom na suvim, sunčanim i brdovitim padinama obraslim listopadnim šumama.

Zdrav kao dren kaže se za osobu koja nema nikakve tegobe. Svaki njegov deo je lekovit – plod, list, kora, cvet, sveže a i osušene koštice. Delotvoran je u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zaceljivanje rana.

Plod drena je koštunica, zvana drenjina ili drenjak, ovalnog oblika i crvene boje. Sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. Plodovi se jedu u svežem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok.

Cveta pre listanja, od februara do aprila, a u blagim zimama čak i u decembru. Cvetovi su žuti, u štitastim skupinama od 10 do 25 komada, pravilni i četvoročlani. Zbog svog cvetanja na kraju zime često se koristi kao ukrasna biljka u vrtovima. Krošnja je gusta, čine je tamnobraon grančice i zeleno lišće. Kora stabla je sivkasta do sivožuta, ispucala, grane rastu naspramno. Listovi su jajasti ili jajasto-eliptični, bez nazubljenja, zašiljeni, dugi 6–10 centimetara, blago zakrivljeni i imaju karakteristične jake žile (po četiri s obe strane lista).

Zanimljivo je i da zbog velike gustine dren, za razliku od većine ostalih drvenastih biljaka, ne pluta na vodi. Veoma je čvrst, od davnina se koristi za izradu držalica za alatke, delova za mašine i slično. U narodnoj pesmi o Marku Kraljeviću, Marko proverava svoju snagu cedeći rukom vodu iz „suve drenovine”.

Tagovi: Zdrava hrana, Lekovito, Vitamin C

Komentari

Facebook

DISQUS