Ћир
Biljke

Kadivka - Kitaibelia vitifolia

Next
Expand
Plants - Kadivka - Kitaibelia vitifolia

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Interesantna i retka u flori Fruške gore je Kadivka (lat. Kitaibelia vitifolia), vrsta od međunarodnog značaja za očuvanje biodiverziteta. Ova višegodišnja biljka cveta u maju i junu, a raste u šibljacima i proređenim hrastovim šumama. 

Kadivka je biljna vrsta iz porodice sleza (lat. Malvaceae), endemski grm bledoružičastih ili belih cvetova. Nazvana je po mađarskom botaničaru Pálu Kitaibelu (1757–1871).

Višegodišnja je biljka, čija stabljika doseže do 3m visine, slabo je razgranata, sa belim čekinjastim dlakama. Listovi su joj krupni, 18 cm dugi, na dugačkim drškama sa vrlo proređenim kratkim dlakama. U osnovi su srcasti, plitko, prstasto podeljeni na 5-7 trouglastih režnjeva, koji su pri vrhu zaobljeni, sa testerstim ivicama. 

Listići spoljašnje čašice su joj jajasti, zašiljeni i malo su duži i širi od čašičnih listića I jedni i drugi sa proređenim čekinjastim dlakama. Krunični listići malo su veći od čašičnih (2,5 x 2 cm), beli su ili svetloružičasti. 

Plod šizokarpium, raspada se na veliki broj jednosemenih plodića koji su dlakavi i tamnobraon boje.

Tagovi: Flora

Komentari

Facebook

DISQUS