Ћир
Biljke

Kupina – Rubus fruticosus

Next
Expand
Plants - Kupina – Rubus fruticosus

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Septembar na Fruškoj gori obeleže i zreli plodovi divlje kupine, koja je široko rasprostranjena po obodima šuma. Divlja kupina, lat. Rubus fructicosus, višegodišnja je polužbunasta biljka iz porodice ruža, lat. Rosaceae.

Sadrži eterična ulja, tanin i pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mlečnu, salicijsku kiselinu i vitamin C u većoj količini. Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidativno delovanje kupine, te na smanjenje stvaranja LDL holesterola. Plod kupine je „bomba” C vitamina. Vrlo ukusan za konzumaciju i predstavlja vrlo cenjenu sirovinu za preradu u vino. Kupina se preporučuje kao izvrsno terapijsko sredstvo za osobe sa slabim imunitetom i decu, pa se odavno koristi i za jačanje organizma.

Plod divlje kupine predstavlja zbir koštunica sraslih na čvrstoj cvetnoj loži. Plodovi sazrevaju postepeno, sitni su i crno obojeni u vreme kada su spremni za berbu. Plod kupine bogat je raznim hranjivim materijama kao što su šećer, kiselina, mineralne soli, gvožđe, fosfor, kalcijum, aromatične materije, kao i drugim elementima koji su sa gledišta ishrane i dobrog zdravlja ljudima vrlo važni. 

Divlja kupina ima višegodišnji korenov sistem i jednogodišnje i dvogodišnje izdanke. Prve godine korenov sistem razvija izdanke lastare koji prezimljuju, a u drugoj godini od pupoljaka u pazuhu listova obrazuje cvetne grančice koje cvetaju i donose rod. Posle počinju da se suše, tako da se do kraja druge polovine vegetacije i osuše. Cvet divlje kupine je beo ili ružičast, hemafroditan (dvopolan), srednje krupan, sa većim brojem tučkova i prašnika i dvojnim cvetnim omotačem.

Pored ploda, sakupljaju se i listovi divlje kupine u julu i avgustu. Koriste se za lečenje hemoroida, dijareje, raznih rana itd.

Tagovi: Vitamin C, Lekovito

Komentari

Facebook

DISQUS