Ћир
Biljke

Livadska lincura – Gentiana pneumonanthe

Next
Expand
Plants - Livadska lincura – Gentiana pneumonanthe

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na Fruškoj gori raste i livadska lincura (lat. Gentiana pneumonanthe), višegodišnja, zeljasta biljka vlažnih livada i močvarnih staništa. U nizijskim predelima se javlja mnogo ređe nego na većim visinama. Stablo je uspravno, od 20-60 cm visoko i gusto pokriveno listovima. Cvetovi su upadljivi, tipično tamnoplavi, ređe beli ili ružičasti, 25-53 mm dugi, usamljeni ili je 2-10 cvetova sakupljeno u gornjem delu biljke. Cveta od jula do oktobra i donosi plod čauru.

Biljka je hraniteljka leptira alkon (Phengaris alcon). Kako zbog atraktivnosti (izletnici), tako i zbog propadanja staništa ugrožena je i stoga se nalazi u Crvenoj knjizi flore Srbije.

Lincura takođe spada u najstarije lekovite biljke. Njen koren od davnina se ubraja u najbolja sredstva za lečenje svih bolesti želuca. Dobar je prirodni lek i protiv bolesti jetre, žuči i nedostatka apetita. Zatim kod hroničnog zatvora, groznice, teškog disanja, astme, nesvestice, malokrvnosti. Spolja se primenjuje za lečenje dubokih rana i drugih povreda kože, dok se rakija sa lincurom koristi se kao oblog.

Tagovi: Medicinal plants

Komentari

Facebook

DISQUS