Ћир
Biljke

Petrovac – Agrimonia eupatoria

Next
Expand
Plants - Petrovac – Agrimonia eupatoria

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na Fruškoj gori raste i petrovac ili ranjenik, lat. Agrimonia eupatoria, biljka iz porodice ruža lat. Rosaceae. Kao tipična taninska biljka upotrebljava se kod dijareje, unutrašnjih krvarenja i za ispiranje usta i grla. Osim toga dobra je i za smirivanje crevnih kolika, a pomaže i kod upale mokraćnih puteva. Poznat je i kao lek za kožna oboljenja, koristi se i za spoljašnju upotrebu za lakše zarastanje rana.

Lekovita je cela biljka sa korenom, ali se najčešče koriste nadzemni delovi biljke. Biljka malo miriše i ima gorak, opor ukus. Sadrži najviše tanina (do 21%) pa se smatra tipičnom taninskom biljkom. Pored toga biljka je bogata još i organskim kiselinama, vitaminima C, B1 i K, flavonoidima, triterpenima, gorkim materijama i etarskim uljem (oko 2%).

Zeljasta trajnica, može narasti i do jednog metra visine. Ima karakteristične žute cvetiće sakupljene u klasolike grozdove, plod je mali čičak. Stabljika stoji vertikalno i ne grana se. Prizemni listovi formiraju rozetu, dok su ostali listovi na stabljici naizmenično perasti i blago nazubljeni po obodu. Cveta u periodu od juna do septembra.

Petrovac je veoma rasprostranjena biljka u Evropi i na Balkanu i najčešće se može naći u brdsko-pretplaninskim predelima. Pogoduju joj suva i osunčana mesta pored listopadnih šuma, na međama, pored šibljika ili na livadama.

Tagovi: Lekovito

Komentari

Facebook

DISQUS