Ћир
Biljke

Šiljorep – Limodorum abortivum

Next
Expand
Plants - Šiljorep – Limodorum abortivum

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na Fruškoj gori se krije i simpatični šiljorep (Limodorum abortivum), višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kaćunki (Orchidaceae). Poreklo mu je iz srednje i istočne Evrope, zapadne Azije i Mediterana.

Naraste od 20 do 50 cm u visinu, iz podanka koji je kratak i vodoravno položen, a uz njega razvija mesnato i lomljivo korenje. Plavoljubičaste je boje. Listovi su sedeći, šiljasti, ljubičaste boje, a dugi, grozdasti cvat čine od 6 do 20 dvopolnih ljubičastih cvetova. Cveta u aprilu i maju. Plod je tobolac s oko 1,5 mm velikim semenkama. Izraste tek nakon što je 8 do 10 godina provela pod zemljom. Ukoliko nema dovljno oborina, biljka neće izrasti iznad zemlje pa će cvetati i stvarati seme u zemlji.

Šiljorep je saprofit što znači da se hrani mrtvom organskom materijom te ne provodi fotosintezu. Raste u borovim i hrastovim šumama, šikarama, kamenjarima. Kao i sve druge vrste iz porodice kaćuna, spada u ugrožene i zaštićene biljke.

Tagovi: Flora

Komentari

Facebook

DISQUS