Ћир
Biljke

Šipak – Rosa canina

Next
Expand
Plants - Šipak – Rosa canina

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

U maju širom Fruške gore počinje da cveta i divlja ruža (lat. Rosa canina), biljka iz porodice ruža (lat. Rosaceae). Cvetovi ove biljke su sa bledoružičastim ili belim kruničnim i zelenim čašičnim listićima. Cveta sve do jula. Plod divlje ruže je poznatiji pod narodnim nazivom šipak (šipurak) pa se i čitava biljka tako zove. Plodovi su orašice duge do dva centimetra. U sebi sadrže veći broj uglastih, dlakavih oraščića. Sazreva u septembru i oktobru.

Bere se zreo plod dokle god je tvrd i sjajnonarandžaste boje, a takav je početkom jeseni. Plod ima specifičan miris i slatko-kiseli ukus pa se koristi za pravljenje džema ili čaja. Od plodova se može praviti i lekovito vino koje predstavlja odličan vitaminski napitak. Ipak, najčešće se koristi kao čaj za uživanje i osveženje koji povoljno deluje na rad srca i bubrega. Može se uzimati u većim količinama bez štetnih posledica. Glavni lekoviti sastojak u plodu je L-askorbinska kiselina, odnosno vitamin C, kojeg ima oko 0,5%. Pored toga sadrži: pektine, tanine, šećere, voćne kiseline, pigmente: karotinoide, flavonoide i u tragovima antocijan.

Divlja ruža je listopadni žbun visok 23 m sa dugim, debelim i razgranatim granama koje rastu uspravno. Grane su obrasle jakim trnovima koji su pri osnovi široki i srpasto se povijaju prema dole (ređe su pravi). Kora na starim granama je smeđa, a na mladim mrkozelena, često crvena. Grane nose spiralno raspoređene jajolike pupoljke sa brojnim tamnim ljuskama. Listovi su neparno perasto složeni, dugi do devet centimetara. Obično sadrže sedam (ili ređe pet ili devet) liski koje su sjajne i gole ili na naličju retko maljave. Nervatura je mrežasta. Lisna drška je žlezdasta, bodljikava i sa zaliskom. Koren divlje ruže je veoma razvijen i duboko prodire u zemljište. Razmnožava se semenom i vegetativno.

Divlja ruža je veoma rasprostranjena biljka u prirodi. Raste u zoni šibljaka, po šumskim proplancima, međama, livadama, požarištima i pored puteva. Nije izbirljiva na tip zemljišta, i podnosi veće nadmorske visine. Raste ili pojedinačno ili u manjim grupama.

Ovo je veoma polimorfna vrsta od koje je opisan veliki broj podvrsta, varijeteta i formi, kao i nekoliko hibrida sa drugim ružama.

Tagovi: Medicinal plants

Komentari

Facebook

DISQUS