Ћир
Biljke

Šumske jagode – Fragaria vesca

Next
Expand
Plants - Šumske jagode – Fragaria vesca

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Šumska jagoda (lat. Fragaria vesca) je veoma cenjena vrsta voća, izuzetnih hranljivih i lekovitih osobina kako ploda tako i lista i korena. Možemo ih naći na livadama i pašnjacima, po brdskim i planinskim delovima, i u šumama Fruške gore. Šumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu, pri čemu svaka od tih vrsta jagoda ima svoje lekovite moći.

Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom u toj meri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan... Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakom mlazom vode i to neposredno pre jela.

Jagoda kao lek preporučuje se za lečenje zatvora i tegoba koje se nazivaju "lenja creva", zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju. Za prolećno čišćenje organizma kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi poželjno je svakoga dana u periodu od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se propasiraju i pomešaju sa jogurtom ili sokom od limuna. Šumske jagode pospešuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Tagovi: Zdrava hrana

Komentari

Facebook

DISQUS