Ћир
Biljke

Trnjina – Prunus spinosa

Next
Expand
Plants - Trnjina – Prunus spinosa

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Samoniklo i lekovito šumsko voće koje raste na Fruškoj gori su i trnjine, lat. Prunus spinosa, u narodu poznata još i kao divlja šljiva ili crni trn.

Prepoznatljiva je po plodovima modroplave boje koji se dugo zadržavaju na ogolelim granama. Okruglog su oblika i gorkog, oporog ukusa. Dozrevaju u jesen, ali je preporučljivo brati ih tek nakon prvog mraza jer su onda slađi. Sadrže organske kiseline, invertni šećer, dosta vitamina C, pektine i tanine.

Od plodova trnjine se prave kompoti, sokovi, mešane marmelade, vino, rakija, sirće i likeri. U Francuskoj se i mariniraju i upotrebljavaju kao masline. Zimi se uglavnom suše, u rerni, i koriste za voćne čajeve i kompote.

U narodnoj medicini se smatra da sveže isceđen sok trnjine povoljno utiče na upale želuca, da čisti pluća i da je izvanredno delotvoran protiv žutice. Kompot je odličan tonik za creva, obnavlja crevnu floru i pospešuje stolicu. Listovi trnjine, bogati C vitaminom, koriste se za spravljanje čaja. Sirup i čaj od cvetova su blaga sredstva za jačanje želuca i podsticanje lučenja mokraće. Uklanjaju kožne osipe i nečistoće. U narodnoj medicini duža upotreba čaja preporučuje se kod uvećanja prostate.

Trnjina je listopadni žbun, može da naraste do pet metara visine. Cvetovi su prljavobeli sa pet latica, a listovi ovalni. Cveta pre listanja, u martu i aprilu. Ne smetaju joj niske temperature, raste na do 1.500 metara nadmorske visine.

Tagovi: Zdrava hrana, Lekovito

Komentari

Facebook

DISQUS