Ћир
Biljke

Žuti lokvanj – Nuphar lutea

Next
Expand
Plants -  Žuti lokvanj – Nuphar lutea

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Žuti lokvanj (lat. Nuphar lutea) je višegodišnja, flotantna vodena biljka sa debelim, mesnatim rizomima položenim na dnu u mulju. Strogo je zaštićen u flori Srbije i predstavlja retkost Fruške gore.

Poznat je kao lekovita biljka. Žuti lokvanj se koristi kao antidijaroik, anahrodiziak, u ginekologiji za lečenje akutnih i hroničnih trihomonalnih infekcija i kao kontraceptivno sredstvo. U narodnoj medicini se koristio i cvet ove biljke. Čaj, tinkture ili ekstrakt ovih biljaka su se upotrebljavali protiv nesanice i nervoze. Ovo je samonika jestiva biljka, koja se može koristiti u ishrani. Sakuplja se izdanak i semenke. Izdanak sadrži oko 20% skroba i jede se kuvan ili pečen, sirov je otrovan zbog sadržaja alkaloida. Može se sušiti i samljeti te koristiti kao dodatak brašnu. Semenke se mogu jesti pržene ili poslužiti kao zamena za kafu.

Biljka ima dva tipa lišća: podvodno (tanko i prozračno) i plivajuće (srcasto, čvrsto, veliko, smešteno na dugačkim drškama). Cvetovi su neprijatno mirišljavi, aromatično alkoholnog mirisa. Cvetovi su žute boje, pojedinačni i krupni. Plod je u obliku bobice. Cveta od aprila do septembra.

Tagovi: Flora, Lekovito

Komentari

Facebook

DISQUS