Ћир
Ekologija

Sadimo šumicu za pčele!

Next
Expand
Ecology - Sadimo šumicu za pčele!

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Sve je lako kada nađeš dobro mesto, ekipu i volju, a mi smo je svakako našli! U subotu, 23. novembra u fruškogorskom selu Erdevik u saradnji sa Opportunity bankom, udruženjem pčelara i lokalnom zajednicom sadimo šumicu za pčele.

Pčela je ove godine proglašena za najvažnije biće na planeti Zemlji, a opšte je poznato da pčele imaju presudnu ulogu u održanju ekosistema, očuvanju životne sredine i uopšteno, dobrobiti čoveka. Korišćenje pesticida, zagađenost tla i vazduha, kao i manjak kvalitetne ispaše za pčele predstavlja veliki problem, koji će, ukoliko se uskoro ne sanira, postati i problem svih nas. Premda su pčele ključni akteri u oprašivanju biljaka, poslednjih godina, sve je veći porast odumiranja čitavih košnica, što je u perspektivi jedno od gorućih pitanja održive ekologije.
 
Sve alarmantniji podaci pokazuju da pčele i šume polako nestaju, a budući da je Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji, rešili smo da pokrenemo akciju koja će doneti dobrobit ne samo pčelama, nego i lokalnoj zajednici. Naša mala akcija je upravo odgovor na ovu pretnju. 
 
Na površini nešto manjoj od jednog hetara, tokom ove akcije, posadićemo medonosne biljke i drveće i oživeti zapuštenu lokaciju na kojoj se nekad bacalo smeće i uglavnom rasla ambrozija i drugi štetni korov. Biljke i drveće koje ćemo posaditi, ne samo da će biti izvor ispaše za pčele, već smo izabrali posebne vrste, koje imaju osobena benefitarana svojstva, a to je da izvlače otrove i teške metale iz zemlje. 
 
Takođe, u znak zahvalnosti lokalnoj zajednici i svim zainteresovanim građanima, na dan sadnje na putu prema jezeru Moharač, delićemo besplatne sadnice autohtone kruške i jabuke. Kako je broj sadnica ograničen, molimo vas da rezervišete svoju sadnicu na vreme. 
 
U okviru čitave akcije biće postavljena i autonomna meteorološka stanica, takođe donacija Opportunity banke, koju ćemo povezati sa Fruškać sajtom, pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra i sl.), pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku naše životne sredine. Uz pomoć stručnjaka, analiziraćemo parametre i potom objaviti rezultate na našem sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine.
 
Nadamo da će naša akcija barem malo doprineti poboljšanju ove situacije, ali i inspirisati druge da se pozabave ovim problemom. Mi ćemo se držati čika Jovine “Gde god nađeš dobro mesto tu drvo posadi”, a što ne biste i vi?

Podrži Fruškać da priča nastavi da živi!

Mesto: Erdevik

Komentari

Facebook

DISQUS