Ћир
Ekologija

Stvaramo model za sanaciju divljih deponija

Next
Expand
Ecology - Stvaramo model za sanaciju divljih deponija

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Naša inicijativa SmELO podržana je u okviru ovogodišnjeg programa Aktivne Zajednice fondacije Trag. Pravimo model za uklanjanje divljih deponija, pretvarajući ih u zelene oaze u saradnji sa lokalnom zajednicom.

Ako ste se ikada zaputili na jezero Moharač, nadomak fruškogorskog sela Erdevik, morali ste proći pored divlje seoske deponije, koja se više od deset godina nalazi na ovom putu. 

Iako odvojena zidom, ova deponija i dalje raste i narušava ne samo izgled, nego i čitav ekosistem u blizini. Kako su divlje deponije, na žalost veoma često tamna mrlja vojvođanskih pejzaža, rešili smo da zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice i građanima, uradimo nešto po ovom pitanju.

Kroz inicijativu SmELO, želimo da stvorimo model i infrastrukturu za trajno uklanjanje divljih deponija pretvarajući ih u zelene oaze. Deponija kod jezera Moharač nam je polazna tačka, gde ćemo zajedno sa meštanima graditi novu ekološku svest.

Čišćenjem deponije, postavljanjem kontejnera ublizini i oslikavanjem zida, te sadnjom drveća na mestu očišćene deponije, lokacija će dobiti ne samo novi i prijatniji izgled, već i smisao. Zajedno sa lokalnom zajednicom želimo da je pretvorimo u mesto susreta ljudi i pozitivnih praksi.

Ključna stvar projekta je saradnja sa komunalnim službama i nadležnim inspekcijama. Kroz institucionalno delovanje i kaznenu politiku, kao krajnju meru u sprečavanju građana da odlažu otpad na mesta koja nisu predviđena za to, direktno utičemo na preoblikovanje naše životne sredine.

S obzirom na ozbiljnost problema rasprostranjenosti divljih deponija u Srbiji i regionu, ovim projektom želimo da stvorimo uspešan model i primer dobre prakse koji bi motivisao i druge opštine da na sličan način uključe svoju zajednicu, ne bi li što uspešnije sarađivali na  sanaciji ovog problema i doprineli zdravijem i čistijem prirodnom okruženju.

Podrži Fruškać da priča nastavi da živi!

Mesto: Erdevik

Komentari

Facebook

DISQUS