Ћир
Gde za vikend

Put do Vrdnika i sve njegove priče

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Banja Vrdnik je oaza koja se nalazi ja južnom delu Fruške gore. Sa svih strana ušuškana u šumu, krasi je prelepa priroda, vazduh i wellness sadržaji za sve one ljude koji vole sebi da ugode. Nalazi se 35 minuta vožnje od Novog Sada i nekih 1 sat od Beograda. Put ka Vrdniku je posebna priča i usput ćete naići na mnoge zanimljivosti, koje vam toplo preporučujemo. 

Na putu od Novog Sada ka Rakovcu, prva stanica je pećina Beli Majdan. Nastala ne tako davnim ljudskim uticajem na prirodu, vizuelno nas vraća u kameno doba i pokreće maštu, čemu posebno doprinose njeni iscrtani zidovi. Pazite, ako protrči neki dinosaurus, nemojte da bude da vas nismo upozorili. ?

Ne tako retko se desi da ljudi u žurbi zaborave da ponesu vodu. Kako po ovom letnjem vremenu ne bi ostali žedni ili samo želite da uživate u darovima prirode, preporučujemo vam da svratite do izvora Stari Majdan. On se nalazi usput, kako napredujete uzbrdo glavnim putem.

Kada završite uspon, stižete do izletišta Zmajevac. Ovde obavezno zastanite da barem malo uživate u jedinstvenom pogledu na Srem. Ako ste rapoloženi, možete sebi organizovati piknik, roštilj ili neki drugi vid zabave, ali u ovo doba godine prilično je posećen, što može da utiče na vaš ugođaj.

Kako bi izbegli gužvu, možete svratiti do Planinarskog doma Zmajevac. U njemu postoji kafić gde možete predahnuti, popiti piće i posetiti obližnji amfiteatar.

Pre nego što stignete u Vrdnik, imamo za vas još jednu zanimljivu stanicu. U pitanju su misteriozne vrdničke stepenice. Vode od puta, do šume gde se naglo završavaju, ostavljaju vas u čudu i sa mnogobrojnim pitanjima bez odgovora. U savršenoj su sinergiji sa okolnom prirodom, izgledaju kao set za snimanje nekog filma epske fantastike i deluje kao da će Frodo i družina svratiti svakog časa.

Prepuni utisaka stižete u Vrdnik gde postoji veliki broj sadržaja, ali bi za vas izdvojili kupanje na termalnom bazenu, koji se nalazi u okviru Hotela Termal, posetu manastiru Ravanica koji datira iz 1566. godine ili nekom od mnogobrojnih restorana sa domaćom klopom.

Kako bi vaša avantura bila potpuna i kako bi ste kući poneli nešto će vas na nju podsećati do sledeće „Gde za vikend” akcije, svratite do obližnjeg sela Jazak i obiđite imanje gde se proizvodi koziji sir „Gorski”. Veliki broj vrsta i ukusa je nešto što ne bi trebalo da propustite. Mi smo ga već testirali i odlično ide sa suvim smokvama, a vama ostavljamo prostor da sami pronađete svog favorita. Posetu imanju potrebno je najaviti ranije.

Savet: Budite fini i ponesite vaše smeće sa sobom... pokupite usput još neku plastičnu flašu, jer komunalne službe ne odlaze u prirodu. Čuvamo našu zemlju!

Tagovi: Vikend sa porodicom, Zdrava hrana, Deca

Mesto: Vrdnik

Komentari

Facebook

DISQUS