Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Gljive

Zelena pupavka – Amanita phalloides

Next
Expand
Mushrooms - Zelena pupavka – Amanita phalloides

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Zelena pupavka (lat. Amanita phalloides), najotrovnija gljiva koja naseljava Frušku Goru, a i celu teritoriju Srbije. 

Šešir ove opake gljive se javlja u raznim nijansama zelene boje, najčešće je maslinastozelene boje sa bledim rubom (klobuk može biti i žut i sasvim beo. Raste od proleća do kraja jeseni u šumama. Može se naći u blizini hrasta, jesena, graba i breze.

Poznato je da samo 30 grama plodnog tela ove gljive ubije zdravog čoveka, a dokazano je da čak i pepeo ove gljive ima smrtonosan karakter! Ova gljiva sadrži otrove koji uništavaju jetru i ne mogu se uništiti ni izlaganjem velikim temperaturama, npr. kuvanjem, niti sušenjem.

Zelenu pupavku je moguće zameniti sa preslicama (dok su mlade). Preslice se razlikuju po rubu klobuka koji je narebran (pupavke nemaju narebran rub). Moguća je čak i zamena sa vitezovkama radi slične boje klobuka. Neiskusni berači gljiva zelenu pupavku mogu čak zameniti i sa sunčanicom, pa zbog toga treba biti dobar poznavalac gljiva i jako pažljiv prilikom njihovog branja.

Komentari

Facebook

DISQUS