Ћир
Intervjui

Paraglajding na Fruškoj gori - život iz ptičje perspektive

Next
Expand
Interviews - Paraglajding na Fruškoj gori - život iz ptičje perspektive

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Svako od nas je barem jednom u životu poželeo da poleti i oseti tu neverovatnu slobodu dok osvaja te nedostižne visine.

Rekli smo sebi blago pticama koje uživaju u neverovatnom pogledu i zapitali se kakav je osećaj bezbrižno krstariti i doživeti svet iz njihove perspektive.

Kada u istoj rečenici spominjemo čoveka i letenje svima nam je prva asocijacija avion, a da li čovek može da leti bez metalne ptice i oseti to strujanje vazduha, tu slobodu kada adrenalin nadjača svaki strah?

Pitali smo Dejana Valeka kakav je život iz ptičje perspektive i kako čovek može da doživi taj neverovatan osećaj potpune slobode:

 

Zdravo Dejane, reci nam koja je tvoja prva asocijacija kada ti neko spomene letenje i da li je danas moguće da čovek makar na kratko vidi svet očima ptice? 

Obzirom da se bavim paraglajdingom, naravno da je moja prva asocijacija na letenje upravo let sa paraglajderom. Danas je itekako moguće da čovek leti i vidi svet iz ptičije perspektive.

Da bi ostvarili svoj san o letenju na raspolaganju vam je bezbroj mogućnosti, ali je paraglajding najjeftiniji i najpristupačniji vid letenja i ujedno pruža osećaj da letite kao ptica, obzirom da oko sebe nemate nikakvu kabinu i da ste potpuno izloženi vetru, suncu… tako da svim čulima doživljavate letenje. 

Šta je uopšte paraglajding i zbog čega je toliko specifičan? 

Paraglajding je najmlađi vazduhoplovni sport na svetu. Nastao je tako što su planinari i alpinisti u Francuskim alpima tražili način da se nakon uspona na neki od planinskih vrhova brzo i lako spuste nazad do podnožja. Paraglajder je vrlo jednostavna letelica koja podseća na moderne padobrane i sastoji se od malo platna i kanapa.

Po meni ono što je specifično kod paraglajdinga je to što vam cela letelica staje u osrednji ranac, koji stavite na ledja, odete do najbližeg brda i odatle poletite i letite do neverovatnih visina i daljina. Svetski rekord u preletenoj razdaljini sa paraglajderom je neverovatnih 550km pogotovo kada se uzme u obzir da paraglajder nema nikakav motor, već leti pomoću vetra, termike… baš onako kako i ptice lete.

 

Mi našu priču obično vezujemo za Frušku goru. Koje fruškogorske lokacije su pogodne za ovaj sport? 

Fruška gora i nije baš pogodna za paraglajding iz razloga što je prilično pošumljena i jako je teško naći dovoljno čistog prostora za poletanje i sletanje. Jedno od retkih mesta za letenje na Fruškoj gori je mesto u neposrednoj blizini Beočina i iznad sela Šakotinac. Pored ovog mesta koje je ujedno i moja omiljena lokacija za letenje, jer sam tamo napravio svoje prve letove sa paraglajderom, letenje je moguće iznad sela Jazak i iznad Rakovca.

Kakavi uslovi su potrebni da bi se izveo jedan uspešan let i kakve sve sigurnosne mere preduzimate pre samog skoka? 

Prvo jedna mala ispravka. 🙂 

Sa paraglajderom se ne skače, nego se poleće tako što se zatrčavate niz padinu nekog brda i nakon par koraka ste u vazduhu. Pored sigurne i proverene opreme (paraglajder, sedište, rezervni padobran, kaciga, instrumenti za navigaciju…) najbitnija stvar za bezbedno letenje su vremenske prilike.

Pre svakog odlaska na letenje, detaljno proveravamo vremensku prognozu i na osnovu nje odlučujemo da li i gde da idemo na letenje. Vetar nesme da bude prejak, pravac vetra mora da bude određen, oblačnost… Sa majkom prirodom se ne sme igrati i ona se mora poštovati.

 

Kako neko postaje paraglajder? Koje korake je potrebno preduzeti na putu od čvrstog stajanja na zemlji, do uživanja u vazduhu? 

Sledeći korak je let sa tandem paraglajderom gde letite sa instruktorom. Nakon tandem leta započinje se obuka, prvo teortska a onda i praktična. Vać nakon par dana obuke možete napraviti i prve samostalne letove. Nakon završene obuke koja traje nekoliko meseci, stičete uslov da izadjete na polaganje. Nakon uspešno završenog polaganja dobijate dozvolu pilota paraglajdera i nadalje možete da se bavite paraglajdingom samostalno.

Svima nam je jasno da i pored velike želje ne mogu svi postati paraglajderi. Kako neko ko ne želi ili iz nekog razloga nije sposoban da prođe obuku za paraglajdera ipak može da doživi taj osećaj „letenja”? 

Pored samostalnog letenja paraglajderom, postoji i tandem letenje, gde sa za to namenjenim paraglajderom koji je znatno veći letite zajedno sa instruktorom koji upravlja sa paraglajderom, a vaše je samo da uživate.

 

Da li kod nas postoji i deluje paraglejderska zajednica? Koje su vam omiljene lokacije za skokove i kako posle letova sumirate utiske? 

U Srbiji postoji više paraglading klubova u koji se možete učlaniti, dok u Novom Sadu postoje dva kluba Aero Klub „Kumulus i Aero Klub Novi Sad”. Meni omiljene lokacije u našoj zemlji su upravo Šakotinac na Fruškoj gori, Vršac, Titelski breg, Zlatibor… 

Ljude koji se bave paraglajdingom vežu iste stvari, ljubav prema prirodi i prema letenju, te se stoga najčešće okupljamo na nekom od popularnih letelišta. Neretko se dešava kada je prognoza dobra, da se piloti iz cele zemlje sjate na jedno mesto u istom danu.

Nakon letenja se prepričavaju priče i doživljaji od tog dana. Meni jedna od zanimljivih doživljaja je letenje sa Vršačkog brega, odakle prelećemo do obale Dunava i čarde 40-tak km od Vršačkog brega, gde se često skupi više desetina pilota koji su tog dana uspeli da dolete do te lokacije i nezaobilaznog zajedničkog ručka.

Za kraj, reci nam koji je prvi termin kada ste na Fruškoj gori, kada zainteresovani ljudi mogu da dođu da se upoznaju s vašom ekipom i probaju jedan let?

Prvi termin je onda kada to vremenske prilike dozvole. Generalno na Fruškoj gori se najčešće okupljamo vikendom.


Bio je ovo Dejan Valek, čovek koji u slobodno vreme posmatra svet iz ptičje perspektive.

Sve dodatne informacije o kursu paraglajdinga ili o skokovima s instruktorom možete dobiti na:

Vidimo se među oblacima! 💚

Komentari

Facebook

DISQUS