Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Istorija

Đorđe Natošević - prosvetitelj koji je bukvar uveo u sve srpske škole

Next
Expand
History - Đorđe Natošević - prosvetitelj koji je bukvar uveo u sve srpske škole

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Još jedan poznati Sremac je i prosvetitelj Đorđe Natošević (19.07.1821-11.07.1887), po zanimanju lekar a poznatiji kao jedan od prvih srpskih pedagoga i pedagoških pisaca, prosvetni radnik i autor.

Takođe, bio je urednik i izdavač prvog srpskog pedagoškog lista „Školski list” i prvih srpskih dečijih novina „Prijatelj srpske mladeži” u kojima je na njegov nagovor, Jovan Jovanović Zmaj objavio svoje prve pesme za decu. 

Rođen je u Starom Slankamenu. 1850. godine, ubrzo nakon završetka medicine u Beču, posvetio se  prosvetnom radu i postao direktor Novosadske gimnazije, nadzornik srpskih škola u Austrougarskoj i glavni školski referent za Vojvodinu. 

Bio je narodni poslanik i predsednik Matice srpske u periodu od 1881-1887 godine. Njegovom zaslugom otvorene su srpske učiteljske škole u Pakracu, Novom Sadu, Karlovcu, Somboru i Pančevu. 

Prvi je pisac udžbenika po Vukovom pravopisu. Njegov „Bukvar“ bio je u upotrebi u svim srpskim školama, kojim je ukinuo stari, dugo godina korišćeni metod sricanja i uveo očiglednu nastavu. 

Svoj pedagoški rad upotpunio je sa dva najznačajnija priručnika „Kratko uputstvo za serbske narodne učitelje”, 1857. i drugo dopunjeno izdanje 1861, objavljeno u Novom Sadu, a drugi pod nazivom: „Uputstvo za predavanje bukvarski” nauka učiteljima narodnih učilišta u Austrijskom carstvu”, napisano 1858. U njima je izložio sva svoja pedagoška, didaktička i metodička shvatanja, koja su sačinjavala teorijsku osnovu reforme srpskih škola u habzburškoj monarhiji početkom druge polovine XIX veka. 

Isticao je da je pevanje za decu potreba, prirodan dar, da pevanjem duševno najviše jačaju i da mogu vrlo lako, brzo i bez teškoća savladati i najteže nastavne jedinice. 

Njegovo ime nose osnovna škola u Novom Sadu i srednja škola u Inđiji. 

Sahranjen je na Uspenskom groblјu u Novom Sadu.

Komentari

Facebook

DISQUS