Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Istorija

Fruška gora, niska pa dugačka

Next
Expand
History - Fruška gora, niska pa dugačka

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

„FRUŠKA GORA, niska pa dugačka, 
kraj Dunava drema kao mačka.
FRUŠKA GORA, kao hleb iz peći 
od svih drugih i lepši i veći.
FRUŠKA GORA, ko postelja prava, 
na njoj noću pola Srema spava.”

Dušan Duško Radović je svojevremeno ovako opisao panonsku lepoticu. Nije nimalo pogrešio. Pesnik koji je načinio najveći zaokret u dečjoj poeziji i uneo novi duh pevanja u srpsko pesništvo namenjeno najmlađim čitaocima. Rodom iz Niša, pretežno se bavio pisanjem za decu, a pored toga je bio novinar, aforističar i TV urednik. Poznat je kao glavni urednik Pionirskih novina, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista Poletarac, novinar Borbe i urednik Studija B.

Najšira publika upamtila ga je po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija Studio B, koji su kasnije objavljeni u tri knjige Beograde, dobro jutro. Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečjeg hora: Kolibri, Mrak, Plavi zec, Strašan lav, Zdravica itd. „Samo deca koja ne slušaju mogu biti bolja od svojih roditelja”, jedna je od čuvenih dosetki Duška Radovića.

Komentari

Facebook

DISQUS