Ћир
Istorija

Jovan Soldatović - stvaranje simbola mira i humanosti

Next
Expand
History - Jovan Soldatović - stvaranje simbola mira i humanosti

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Sigurno ste se mnogo puta susretali sa njegovim izvanrednim delima, a da niste imali predstavu da iza njih stoji Jovan Soldatović, jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih vajara i skulptora. 

Ceo svoj stvaralački opus od preko stotinu postavljenih skulptura i spomen obeležja, Jovan je posvetio borbi za mir i humanizaciju života na ovoj planeti. 

Rođen je 26. novembra 1920. godine u Čereviću. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu.  Izlagao mnogo puta, i kod nas i u inostranstvu. Bio je jedan od pionira u pretvaranju Petrovaradinske tvrđave iz fortifikacijskog objekta u bastion kulture i umetnosti. 

S obzirom da je uvek bio angažovan i upoznat sa dešavanjima u svetu, on je 1968. godine napravio veliku izložbu na Petrovaradinskoj tvrđavi u prilog povelji Ujedinjenih nacija u borbi za prava svih naroda i pojedinaca, na kojoj je dominirala skulptura „Figura sa mrtvim detetom” , visine 10 m. Soldatović je ovim gestom osudio zločin atomske kataklizme u Hirošimi i Nagasakiju. 

Takođe, 1972. godine je izveo još jednu umetničku akciju i apel „Dođe li rat, odoše ljudi”, kada je tvrđavu preplavio skulpturama ljudskih lobanja. 

Autor je brojnih poznatih skulptura i spomenika, a neki od najistaknutijih su: spomenik „Streljanim rodoljubima“ u Žablju 1962., spomenik žrtvama racije „Porodica“ u Novom Sadu 1971., spomenik žrtvama racije u Čurugu, spomenik deci - žrtvama racije „Majka i dete“ u Čurugu, Spomen-park na Sremskom frontu. 

Njegovi umetnički radovi smešteni su u legatu na Petrovaradinskoj tvrđavi i namenjeni su Novom Sadu. Takođe postoji i manja zbirka njegovih radova u Zavičajnom muzeju, u Čereviću. 

Kroz svoja neprocenjiva dela, ovaj umetnik je želeo da poruči da ljudski duh i humana težnja premošćuju sve reke koje nas dele i da čovečanstvo može opstati samo u miru. 

Mesto: Čerević

Komentari

Facebook

DISQUS