Ћир
Istorija

Mitropolit karlovački Stefan Stratimirović

Next
Expand
History - Mitropolit karlovački Stefan Stratimirović

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Stefan Stratimirović (27. decembar 1757. - 23. septembar 1836.) je bio pravoslavni karlovački mitropolit od 1790-1836 godine. Potiče iz ugledne porodice Stratimirović i rođen je u Kulpinu, gde su za vojničke zasluge njegovi roditelji od carice Marije Terezije dobili imanje i plemstvo. 

Dolaskom Leopolda II na habzburški presto, delimično se menja i politika austrijskih careva prema Srbima koji su živeli na ovom području. Mitropolit Stefan Stratimirović koristi ovakvu situaciju i dobija dozvolu od bečkog dvora da osnuje gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Zahvaljujući  njegovom angažovanju srpski narod dobio je prvu gimnaziju u svojoj istoriji.

Pored Karlovačke gimnazije (1791-1792), Stratimirović je uz pomoć trgovca Dimitrija Anastasijevića Sabova (1726-1803) osnovao još i ove važne prosvetne ustanove: Karlovačku bogosloviju 1794. godine, Blagodejanije, kasnije poznatiji kao Stefaneum 1797. godine. Takođe njegovom zaslugom, 1810. godine osnovana je i novosadska gimnazija Jovan Jovanović Zmaj.

Za njegov naučni rad i sudove o knjigama interesovali su se mnogi evropski naučnici. On je obogatio i za naučni rad osposobio patrijaršijsku biblioteku u Sremskim Karlovcima, omogućio štampanje mnogih crkvenih knjiga, a u sve srpske škole uveo istoriju kao obavezni nastavni predmet. 

Bio je ljubitelj nauke i književnosti kojom se i sam bavio. Za sobom je ostavio priličan broj radova, na latinskom, nemačkom i srpskom jeziku, među kojima ima istorijskih, književnih, crkvenih i drugih spisa. 

Na čelu mitropolije karlovačke proveo je 46 godina, što je petina od 230 godina njenog ukupnog postojanja (1690 - 1920).

Mesto: Sremski Karlovci

Komentari

Facebook

DISQUS