Ћир
Istorija

Nikola Bizumić – pronalazač ručne mašinice za šišanje

Next
Expand
History - Nikola Bizumić – pronalazač ručne mašinice za šišanje

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Srpski pronalazač koji je prvi izumeo ručnu mašinicu za šišanje, popularnu nularicu, bio je Nikola Bizumić (1823−1906).

Rođen je u fruškogorskom selu Neradin u siromašnoj porodici, a berberski zanat učio je u Irigu i Rumi. Šišajući mušterije makazama, došao je na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost, odnosno ubrzala postupak prilikom šišanja.

Kod svog majstora nije naišao na razumevanje, pa ga je napustio i prešao u Rumu, gde je 1836. godine položio kalfenski ispit. Ni tu nije uspeo da pribavi 100 forinti da bi napravio i patentirao svoju zamisao.

Gotovo praznog novčanika, napustio je zavičaj 1855. godine i otišao u London, gde je našao finansijere za svoj izum koji je ubrzo počeo da se proizvodi i izvozi.

Englezi su odmah prepoznali moguću korist od njegove mašinice, koju su i ostvarili. Za samo deset godina cela Evropa šišala se njom. Uspeh je bio ogroman. Bizumić je čak dobio i prestižnu titulu Ser (dodeljuje je engleski monarh), a kako bi lakše uspeo u svetu biznisa, uzeo je tipično englesko ime – Džon Smit (eng. John Smith).

Umro je 1906. godine kao veoma bogat čovek. Nakon smrti njegova imovina procenjena je na 22 miliona funti. U priči o njegovom izumu može da se ode i korak dalje, jer su na osnovu njegove mašinice za šišanje kasnije napravljeni dodaci za kombajne, kosilice koje rade na istom principu.

Imajući u vidu da se Bizumić nije ženio niti imao dece, pitanje nasleđa ostalo je nerazjašnjeno. Cela priča nosi dozu misterije, a čak ima i elemenata zavere. U rodnom selu Nikole Bizumića danas postoji priča da Engleska neće da isplati novac naslednicima jer bi u tom slučaju Engleska banka bankrotirala, s obzirom na činjenicu da se radi o sumi od nekoliko stotina miliona funti.

Mesto: Neradin

Komentari

Facebook

DISQUS