Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Bronza za Gorski sir na 30. World Cheese Awards-u

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

17. novembra 2017. godine, u Londonu, održane su 30. World Cheese Awards, najveće međunarodno, svetsko takmičenje posvećeno isključivo siru. Ovo događaj više od tri decenije na jednom mestu okuplja zajednicu proizvođača sira i slavi njegovu tradiciju, inovacije i izvrsnost.

Prisustvovali su takmičari iz 35 zemalja, u konkurenciji od 3,000 sireva. Jedini predstavnik Srbije na ovoj smotri, pravo sa obronaka Fruške gore, bio je Koziji sir Gorski.

Ljiljana Paušić-Mojić, vlasnica mlekare je izjavila:

Mi smo jedini iz Srbije koji su se prijavili na ovo takmičenje. Koliko ja znam, ovo je prva međunarodna nagrada za sir. To mi je jako važno i drago. Važno mi je zato što želim da probijem put i za druge, da i mi, proizvođači sira, možemo kao vinari da se pohvalimo nagradama.

Ovo nagrada ima težinu kao Dekanter za vino. Nadam se da će sada i drugi krenuti mojim stopama, pa da dobar sir iz Srbije stavimo tamo gde mu je mesto.

Na ovom takmičenju četvoročlani sudijski timovi pregledali su kožu i telo sira, njegovu boju, teksturu, konzistenciju i, pre svega, njegov ukus, bodujući tako sireve za zlatnu, srebrnu i bronzanu nagradu.

U ovoj više nego jakoj konkurenciji, zreli koziji sir iz Jaska osvojio je bronzanu nagradu! S obzirom da su prvu kozu kupili 2008. godine, ovo priznanje nakon jedne decenije postojanja njihove mlekare je pravi pokazatelj da su se trud i ulaganje u kvalitet isplatili, što je prepoznato na svetskom nivou.

Nekako svi ovaj zreli sir smatraju običnim, manje vrednim, ali to je za mene uvek bio najbolji sir. I zaista jeste. Doduše, nije ga baš lako napraviti da bude zaista dobar, ali to je sir sa našeg područja, naša tradicija, i to je jedan od razloga zašto mi je drago da je baš on dobio ovo priznjanje. Nije uvek sve što je strano bolje od našeg. Imamo mi čime da se podičimo.

Za kraj, recite nam koji je bio vaš glavni motiv da se prijavite na ovo takmičenje?

Za ovaj sir sam na Novosadskom sajmu 2016. godine dobila veliku zlatnu medalju sa svih 100 bodova, pa sam učešćem na ovom međunarodnom takmičenju želela sam da proverim kako se naš Gorski sir kotira i u svetu.

Ljiljana sada čeka da joj stignu zvanični sertifikat i markice za obeležavanje ovog sira, a nama preostaje samo da kažemo SVAKA ČAST, pošto je ovo veliko prizanje za jednu malu fruškogorsku mlekaru. ?

Tagovi: Zdrava hrana

Komentari

Facebook

DISQUS