Ћир
Novosti

Čestitamo vam Svetski dan šuma

Next
Expand
News - Čestitamo vam Svetski dan šuma

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Čestitamo vam Svetski dan šuma, praznik koji podiže svest o važnosti svih vrsta šuma i drveća izvan šuma, koje ostaje kao nasleđe svim sadašnjim i budućim generacijama. Njegov ovogodišnji slogan „Šume i održivi gradovi” ukazuje na značaj šume, naročito kada je u pitanju zdrav život u gradovima. 

Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine, na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu. 

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će se 21. marta svake godine obeležavati Međunarodni dan šuma, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj Zemljinoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj.

Danas je u Nacionalnom parku Fruška gora pod šumom 23,000 ha. Krase je listopadne šumske zajednice hrasta kitnjaka, bukve, lipe, hrasta lužnjaka i graba i manje četinarske šumske zajednice kleke, crnog i belog bora i smreke. 

Takođe, verujemo da više ne treba da vas podsećamo da se na Fruškoj gori nalazi najveća lipova šuma u Evropi!

Da sumiramo, bitno je da o svojoj životnoj sredini brinemo svakodnevno, a ne samo na Svetski dan šuma. Čuvamo i volimo svoju zemlju zbog sebe i svih generacija koje dolaze! ?

Tagovi: Drveće

Komentari

Facebook

DISQUS