Ћир
Novosti

Ekološki protest protiv izgradnje derivacionih hidroelektrana u Srbiji

Next
Expand
News - Ekološki protest protiv izgradnje derivacionih hidroelektrana u Srbiji

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ poziva sve građane i medije da prisustvuju i medijski isprate „Ekološki protest protiv izgradnje derivacionih hidroelektrana u Srbiji“! 

Skup je planiran za nedelju 27. januara 2019. godine na Studentskom trgu u Beogradu, sa početkom u 13 časova.

Cilj ovog skupa je skretanje pažnje i podizanje svesti javnosti, nadležnih institucija i donosioca odluka na aktuelan proces devastacije prirodnih resursa Srbije prouzrokovan izgradnjom malih hidroelektrana derivacionog tipa.

Učesnici protesta će od strane eminentnih stručnjaka i aktivista za zaštitu prirode biti informisani o posledicama izgradnje ovih, po prirodu i ljude štetnih postrojenja, kao i o aktuelnom stavu Evropske Unije da su efekti izgradnja MHE nesrazmerno mali u odnosu na štetu koju sa sobom donose.

Pored toga, učesnici skupa će biti informisani i o ne reagovanju nadležnih institucija i najviših predstavnika vlasti na mnogobrojne upućene zahteve.

Organizator podseća da postoji samo jedan zahtev:

Momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih mini hidroelektrana!

 

Posetiocima protesta obratiće se:

  • Prof. dr. Ratko Ristić - dekan šumarskog fakulteta, Univerzitet  u Beogradu
  • Prof. dr. Predrag Simonović - redovni profesor, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu
  • Aleksandar Jovanović - aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“
  • Desimir Desko Stojanov - predsednik saveta MZ Rakita i meštanin sela Rakita čiji se stanovnici bore protiv izgradnje MHE „Zvonce“ i njenog pogubnog uticaja na biodiverzitet i kvalitet života lokalne zajednice

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ je tokom svog dosadašnjeg delovanja dobio podršku preko 50 organizacija civilnog društva, pojedinih fakulteta (šumarski, biološki, geografski, prirodno matematički), stručne javnosti, i velikog broja građana i aktivista koji se zalažu za očuvanje reka u Pirotu, Babušnici, Kraljevu, Užicu, Raškoj, Aleksandrovcu, Paraćinu i drugim opštinama Srbije.

Drastično ugrožavanje prirodnih resursa Srbije je problem od opšteg društvenog značaja, zato u nedelju 27. januara 2019. godine, u 13 časova, svojim prisustvom podrži pokret „Odbranimo reke Stare planine“ i budućnost u Srbiji bez mini hidroelektrana!

Komentari

Facebook

DISQUS