Ћир
Novosti

Neboder budućnosti Marka Dragićevića pobednik eVolo Skyscraper takmičenja

Next
Expand
News - Neboder budućnosti Marka Dragićevića pobednik eVolo Skyscraper takmičenja

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Srpski arhitekta Marko Dragićević je na ovogodišnjem eVolo Skyscraper međunarodnom takmičenju sa svojim Methanscraper projektom osvojio 1. mesto. U pitanju su vertikalne deponije u Beogradu, koje od prerađenog otpada i sakuljenog metana proizvodi struju!

Poznati američki eVolo magazin već 14. godinu zaredom dodeljuje nagrade na Skyscraper takmičenju za vizionarske ideje nebodera budućnosti, koji kroz inovativna rešenja pomeraju granice našeg poimanja vertikalne arhitekture i njenog uticaja na naše okruženje.

Ovo zdanje, smešteno na levu obalu Dunava, za ima cilj stvaranje Distrikta 3, modernog gradskog kvarta gde dolazi do uspostavljanja balansa u kontekstu ekologije i društvenih nejednakosti. Primarna uloga ove vertikalne deponije je prerada velike količine otpada, i stvaranje dugoročnog rešenja za manjak prirodnih resursa i iskoristivog prostora.

S obzirom da danas više od polovine svetske populacije živi u gradovima i urbanim područjima, srazmerno tome raste i naš uticaj na urbana staništa, prirodna okruženja, ali i na razvoj industrije.

Već je dokazano da stanovništvo u gradovima često proizvodi i do četiri puta više đubreta od žitelja sela. Otpad odlažemo na gradske deponije, ne prerađujemo ga, gde pored zagađenja zemlje, vazduha i podzemnih voda, propuštamo da iskoristimo veliku količinu različitih upotrebljivih materija.

Osim materijala koji možemo reciklirati, metan nastao razgradnjom organskog otpada možemo iskoristiti za proizvodnju električne energije, a Methanscraper projekat Marka Dragićevića je usmeren upravo na promenu modela tipične deponije u vertikalnu infrastrukturu gde se taj otpad prerađuje!

Kule su bazirane na modulima, gde se svaki toranj sastoji od kapsula za otpad pričvršćenih za betonsko jezgro. Na početku procesa gradski otpad se prvo isporučuje do postrojenja za sortiranje, gde dolazi do razvrstavanja prema njegovom tipu (plastika, staklo, organski materijal, papir, metal, drvo), nakon čega se šalje na privremenu deponiju.

Reciklažni otpad se tada šalje u postrojenje za reciklažu, a organske materije, kao što su drvo i papir, sakupljaju se i odlažu u modularnim otpadnim kapsulama. Sve kapsula opremljene su inhalatorom i cevovodom povezanim sa rezervoarom za metan, a truljenjem organske materija, metan proizveden tokom tog procesa izvlači se iz svake kapsule i transformiše u električnu energiju.

Nakon potpune razgradnje materija u kapsuli, ona se može skinuti, očistiti i vratiti na ponovno punjenje.

Markove vertikalna deponija ne samo da u značajno smanjuje negativan uticaj na vazduh i zemlju (ne emituje toksične gasove i sprečava kontakt otpada s zemljiom i vazduhom), već i drastično smanjuje veličinu prostora neophodnog za skladištenje tog otpada.

Marko, svaka čast za ideju!
 
Izvor: gradnja.rs

Komentari

Facebook

DISQUS