Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Objavljen tender za transformaciju stare pruge Petrovaradin-Beočin

Next
Expand
News - Objavljen tender za transformaciju stare pruge Petrovaradin-Beočin

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je tender za izradu idejnih rešenja za transformaciji stare pruge Petrovaradin-Beočin u „zelenu stazu” za pešake i bicikliste, čiji rok za dostavljanje je 19. januar. 2018. godine.

Ček ček, a šta je uopšte ta „zelena staza”?

Ona podrazumeva pretvaranje, odnosno recikliranje napuštenih železničkih pruga i pravljenje staza za kretanje turista i rekreativaca, peška, biciklista, trkača, odnosno svih učesnika nemotorizovanog saobraćaja. 

Realizacija ovog projekta bi imala pozitivan i značajan uticaj na Frušku goru i njene posetioce! 

Prve direktne benefite od „zelene staze” imali bi biciklisti. Zbog velike gustine saobraćaja na putu ka Beočinu i njegove relativno male širine, oni često imaju velike probleme u vožnji. Uzimajući u obzir važnost ovog puta za dolazak na Frušku goru, izgradnjom ovakve staze postojeći bezbednosni rizici za bicikliste bili bi eliminisani i glavni put bi se automatski rasteretio od dodatnog nemotorizovanog saobraćaja.

Njeno postojanje bi značajno uticalo na to da ljudi mnogo više biraju bicikl kao prevozno sredstvo za odlazak na Frušku goru, nego automobil, što je u direktnoj vezi sa smanjenjem emisije izduvnih gasova i podizanjem ekološke priče na viši nivo.

Pored toga, Srbija se nalazi na EuroVelo 6 biciklističkoj ruti, koja povezuje sve podunavske zemlje. Turistički potencijal Fruške gore bi dobio šansu da se dodatno razvije, pošto bi se strani turisti koji prateći ovu rutu prolaze kroz Srbiju, zbog izgrađene „zelene staze” mnogo lakše odlučivali za ovu sremsku stranu, koja je mnogo živopisnija i nudi mnogo više zanimljivih sadržaja, od Bačke, koja im je za sada prvi izbor.

Nama sada preostaje da budemo strpljivi i pratimo dalji razvoj situacije. Iskreno, „zelena staza” bi bila pun pogodak. ?

Komentari

Facebook

DISQUS