Ћир
Novosti

Odbranimo reke Stare planine

Next
Expand
News - Odbranimo reke Stare planine

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Odbranimo reke Stare planine!

Ne znamo da li ste upoznati s tim da Republička Vlada planira izgradnju više od 60 derivacionih mini hidrocentrala u zaštićenoj zoni najvećeg parka prirode u Srbiji, na Staroj Planini, čime bi se neke od najlepših i najčistijih reka u Srbiji isušile i prevele u cev čime bi se promenio izgled rečnog korita i okoline. 

Time bi se izvršio ekocid nesagledivih razmera koji bi doveo do uništenja prirodnih staništa biljnih i životinjskih vrsta među kojima se nalaze i retke zaštićene vrste koje su pred nestankom ne samo u Srbiji već i u svetu (klen, potočna pastrmka, potočna mrena, rakovi...). 

Mi kao članovi Udruženja građana „Fruškać”, zalažemo se za očuvanje prirode i smanjenje uticaja čoveka na nju, i u potpunosti podržavamo ovu inicijativu koja za cilji ima stopiranje gradnje malih hidrocentrala na rekama Stare planine!

Zato ovim putem pozivamo sve građane Srbije da daju svoju podršku potpisivanjem ove online peticije ili pisma podrške, koje potpisano i skenirano treba pošaljete na mail orsplanine@gmail.com.

Da su i Nacionalnom parku Fruška gora prisutni brojni problemi, predstavili smo vam našim videom „Sumrak Fruške gore”.

Volimo i čuvamo našu zemlju!

Komentari

Facebook

DISQUS