Ћир
Novosti

Otkud sad Fruškać vino?!

Next
Expand
News - Otkud sad Fruškać vino?!

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Poštovani prijatelji Fruškać platforme,

Nedavno se u prodaji našlo vino pod nazivom Fruškać. Mnogi od vas su nam pisali i pitali da li Fruškać vino ima veze sa nama. Da ne bismo dalje dovodili javnost u zabludu, ovim putem želimo da vam objasnimo o čemu se radi i da, u interesu obe strane, javno razjasnimo da Udruženje građana Fruškać nije ni na koji način povezano sa Vinarijom Fruškogorski vinogradi i vinom Fruškać.

Udruženje građana Fruškać kao i sajt www.fruskac.net ni na koji način nisu povezani sa  D. O. O. Fruškogorski vinogradi koji proizvode Fruškać vino niti sa njihovim sajtom www.fruskac.rs.  Kupovinom Fruškać vina ne pomažete naše udruženje niti mi stičemo bilo kakvu finansijsku i materijalnu dobit.

Iako svim srcem podržavamo razvoj fruškogorskih proizvoda, ne možemo a da ne priznamo koliko smo razočarani nekolegijalnim i neetičkim potezom Fruškogorskih vinograda i njihovom odlukom da koriste i zaštite ime Fruškać na svojim proizvodima, iako je u tom trenutku javnosti već bio dobro poznat sajt www.fruskac.net – onlajn vodič kroz Frušku goru.

Naše udruženje je nezavisno, dobrovoljno i neprofitno, pokrenuto samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu koji su isključivo svojim doprinosom razvili sajt Fruškać i u potpunosti ga samofinansirali.

Naziv Fruškać platforme smo odabrali pažljivo, sa puno ljubavi i entuzijazma, a ideja je bila da pod tim imenom okupimo i promovišemo kulturnu i prirodnu baštinu Fruške gore sa ciljem očuvanja njenih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Fruškać je vrlo brzo izgradio emocionalnu vezu sa ciljnom grupom i pružio osećaj identiteta, što nam je i bio cilj.

Iz tog razloga smo jako razočarani što su Fruškogorski vinogradi preuzeli i zaštitili ime Fruškać u cilju ostvarivanja lične zarade na jednom proizvodu, što se u potpunosti protivi našoj ideji da taj naziv bude svojevrsna simbolička oznaka za sva dobra sa Fruške gore a ne da se odnosi samo na jedno vino.

U tom duhu, mi ime Fruškać nismo zaštitili jer smo Fruškać platformu izgradili u interesu dobrobiti šire zajednice a ne u cilju ostvarivanja lične materijalne koristi. I pored toga, smatramo da smo kao udruženje izgradili ime i kredibilitet platforme Fruškać i zadržavamo moralno pravo na to, a tome u prilog idu činjenice koje ćemo navesti dalje u tekstu.

Dobrovoljno neprofitno i nevladino udruženje Fruškać osnovano je 20. 3. 2015. godine u Novom Sadu čiji je osnivač Nikola Arežina, domen www.fruskac.net registrovan 23. 8. 2012. na isto ime. Sajt je zvanično počeo sa radom 27. 4. 2015. Nakon velikog publiciteta sajta pretpostavljamo da su Fruškogorski vinogradi, čiji je zakonski zastupnik Gordan Bašić, prepoznali potencijal imena i registrovali domen www.fruskac.rs na ime Pavle Bašić 14. 11. 2015. a ime odnosno žig Fruškać broj prijave Ж 2015/1903, čiji je nosilac D. O. O. Fruškogorski vinogradi  24. 11. 2015.

Fruškać sajt za godinu dana postojanja imao blizu 300.000 univerzalnih poseta, a Facebook stranica ima preko 25.000 pratilaca. Sigurni smo da su iz Vinarije Fruškogorski vinogradi bili upoznati sa postojanjem naše platofrme a u prilog našoj tvrdnji ide činjenica da njihov Tviter nalog glasi @frushkach a ne @fruskac, kako bi bilo logično, da nisu primetili da je drugi zauzet.

Razočarani smo nekolegijalnim i nesavesnim ponašanjem vinarije Fruškogorski vinogradi koje šteti ugledu fruškogorske zajednice i vrednostima koje se trudimo da razvijamo. Razočarani smo što nas ni na koji način nisu obavestili o svojim koracima iako su znali da postojimo. Razočarani smo što su od milion drugih imena na raspolaganju ustrajali u tome da koriste, registruju i time monopolišu baš Fruškać, kršeći etičke principe raznolikosti i kreativnosti, i pored toga što smo im kroz više dopisa ukazali na to da imamo prioritet u korišćenju ovog naziva, da je korišćenje istog za sticanje lične koristi sa svrhom postojanja našeg udruženja, te da registraciju vrše protivno načelima savesnosti i poštenja.

Nadamo se da će kvalitetom svojih proizvoda i nesebično pomažući zajednici opravdati ime koje koriste.

Fruškać <3  tim

Komentari

Facebook

DISQUS