Ћир
Novosti

Pritisak i tužbe vlasnika Galensa na udruženja građana

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Vlasnici kompanije Galens Sanja i Nebojša Petrić prethodnih nedelja uputili su niz tužbi (SLAPP – Strateške tužbe protiv javnog delovanja) protiv članova Pokreta Odbranimo šume Fruške gore i Udruženja Fruškać, pokušavajući da na taj način izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja NP Fruška gora – potes Kesten, gde je porodica Petrić u više navrata prekršila zakon. Ukupna vrednost tužbenih zahteva je oko 2.000.000 RSD, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta OŠFG.

Podsetimo, Pokret Odbranimo šume Fruške gore već dve godine pokušava da ukaže na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka od strane Petrića. Nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potesu Kesten i od Eparhije sremske dobili na korišćenje šumu, koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, oni su protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka. Inače, po zakonu, vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni su da dozvole pristup građanima, te iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda. Pored toga, Petrići su iskrčili deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen a inspekcija za životnu sredinu ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu. Petrići su prošle godine izjavili da će planinari i ljubitelji prirode biti dobrodošli na brdo Kesten i da će ono ostati otvoreno za posetioce. Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 m2 danas smo došli do toga da se na brdu Kesten priprema turističko-ugostiteljski objekat od oko 7.000 m2. Za gradnju su ekspresno dobijene skoro sve dozvole iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta.

Poslednja protestna šetnja koju je organizovao Pokret Odbranimo šume Fruške gore bila je u oktobru 2021. sa ciljem da se skrene pažnja na devastaciju Nacionalnog parka i javnog dobra od porodice Petrić na potesu Kesten. Tom prilikom isečen je katanac na kapiji koji blokira put i deo nepropisno postavljene žičane ograde oko šume, čime su učesnici šetnje simbolično oslobodili put na Kestenu za ljude i sav živi svet. Dalja šetnja kroz šumu bila je blokirana masivnim zemljanim radovima koje su izvodili Petrići. Učesnici su bili prinuđeni da prođu rubom privatnog poseda koji je u granicama Nacionalnog parka, na šta su Petrići odgovorili brojnim tužbama:

Dragana Arsić iz Pokreta OŠFG, koja je dobila 5 tužbi, ističe:

Mi članovi Pokreta Odbranimo šume Fruške gore podneli smo brojne prijave i pokrenuli niz

postupaka kako bismo sprečili dalje uništavanje NPFG i zaštitili javni interes, koji je očigledno ugrožen delovanjem supružnika Petrić koji ostvaruju svoje privatne interese na štetu javnog interesa. Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu.”

Tužbe koje je podeo bračni par Petrić su:

  1. Krivična tužba za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić – traži se godinu dana zatvora.
  2. Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Nebojše Petrića, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  3. Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Sanje Petrić, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  4. užba protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja Fruškać za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji – potražuje se 200.000 RSD na ime naknade materijalne štete. 
  5. Tužba protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog smetanja državine od strane Sanje Petrić.

Nikola Arežina, član Udruženja Fruškać, koji je dobio dve tužbe, dodaje:

„Ovo je sve počelo sa Petrićima, da oni nisu sekli, betonirali i ograđivali javne puteve i područje Nacionalnog parka na koji svi građani imaju pravo, mi nikad ne bismo protestovali. Oni su uzrok, mi smo posledica. Oni prave problem svima – od Opštine, Pokrajine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka, Crkve… – a nas tuže. To je još jedan u nizu pogrešnih poteza Petrića. Sve više je ljudi zainteresovano za ovaj problem, a mi smo više nego ikad rešeni da pobedimo u ovoj borbi.”

Nesporna je činjenica da je bračni par Petrić moćan i uticajan i da vodi velike firme poput Galensa i Promista i da sve podnete tužbe predstavljaju vid pritiska na tužene i druge građane kako bi ih ućutkali i obeshrabrili. 

Šta su SLAPP tužbe? 

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) tužbe su strateške tužbe protiv javnog delovanja čija je funkcija vršenje pritiska i zastrašivanje onih koji se bore za javni interes. Ovakve tužbe se podnose protiv novinara, aktivista, pripadnika nevladinog sektora, branitelja ljudskih prava, pojedinaca uzbunjivača i organizacija koje se bave zaštitom javnog interesa.


Pogledajte priču o brdu Kesten na Fruškoj gori!
Pogledajte snimak protesta koji je bio povod za tužbu!

Pomozite priču, podelite ovaj tekst.

Mesto: Novi Sad

Komentari

Facebook

DISQUS