Tužbe za članove udruženja!
Ћир
Novosti

Realizovana prva 3 House Lab umetnička rezidencija na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

U organizaciji Udruženja građana „Fruškać” i umetnika Sanje Stojkov i Vanje Vikala, realizovana je prva 3 House Lab umetnička rezidencija. Tokom šest dana trajanja projekta, deset umetnika iz Srbije i različitih polja savremenog stvaralaštva, stvaralo je inspirisano lepotom i okruženjem Fruške gore.

Inspirisani selom Erdevik, obližnjim jezerima i prirodom oko njih, neki od rezidenata kreirali su angažovane radove koji su tom okruženju dali potpuno novi kontekts ili indirektno skretali pažnju na probleme u Nacionalnom parku Fruška gora, dok je ostalima fokus bio na veličanju lepote i raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta sa kojima su tada imali priliku da se sretnu.

Umetnici koji su učestvovali na prvoj 3 House Lab umetničkoj rezidenciji su: Ivan Mesaroš, Bojana Stanković, Linnch, Nemanja Knežević, Neon, EKS graphics, Stefan Knežević, RageFreaks, Vanja Seferović i Weedzor.
 
Ovim projektom učesnike rezidencije smisleno smo izmestili iz njihove urbane svakodnevice i individualnog pristupa kreiranju radova, motivišući ih da stvaraju pod otvorenim nebom, isprobaju nove tehnike, mediume i sa ostalim umetnicima razviju kolaboraciju na zajedničkim radovima. Umetnici su, pored crteža, slika i intervencija u prirodi, zajedno učestvovali u stvaranju totema, koji će naknadno biti izložen u javnom prostoru.

Tokom trajanja rezidencije, svaki umetnik kreirao je jedan rad za štampano izdanje 3 House Lab fanzina, kao i nekoliko dodatnih za izložbe, čiju će postavku posetioci imati priliku da vide u Beogradu i Novom Sadu, u julu i avgustu 2018. godine.
 
Udruženje građana „Fruškać” ranije je već organizovalo kreativne intervencije u prirodi, oslikavajući prvi mural na Fruškoj gori, na nasukanoj brodskoj olupini u Neštinu i na pomoćnom objektu na jezeru Kapavica, kao i transformaciju betonskih tenkovskih barikada na raskrsnici puta Vizić-Divoš, u umetničke instalacije. Ekipa Fruškaća je tokom te intervencije gomilu sivih betonskih prepreka obojila u lubenice, ali i očistila okolinu i popravila znakove pored puta.

Mesto: Erdevik

Komentari

Facebook

DISQUS