Ћир
Novosti

Reci NE hajci na vukove u Nacionalnom parku „Đerdap“

Next
Expand
News - Reci NE hajci na vukove u Nacionalnom parku „Đerdap“

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Reci NE hajci na vukove u Nacionalnom parku „Đerdap“​

Udruženje građana „Fruškać“ se pridružuje WWF Adria, svetskoj organizacija za zaštitu prirode, i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u podizanju svesti kod svih poštovalaca prirode i uključivanja „alarma“ zbog hajke na vukove koja je planirana za 16. februar na zaštićenom području Nacionalnanog parka „Đerdap“.
 
Ovim putem apelujemo na javnost da pruži podršku i zajedno s nama odlučno kaže NE planiranom ubijanju vukova, jer voljom ljudi, nažalost, nisu više bezbedni čak ni u zaštićenim područjima.
 
Uprava Nacionalnog parka „Đerdap“ je zbog navodne prenaseljenosti, pre pet godina, planirala je odstrel oko 100 evropskih jelena. Prenaseljenost plena i predatora na istom području nije moguća, pa nije najjasnije odakle se sada javila potreba za ubijanjem vukova.

„Sam naziv najavljene manifestacije „Susret sa vukom“ izrazito je ciničan. Umesto da nacionalni park prisustvo vukova iskoristi na najbolji mogući način, promovišući divlju i očuvanu prirodu, oni te mitske životinje predstavljaju kao jeftine mete. 

Vukovi imaju neprocenjivo veliki ekološki, sanitarni, kulturološki i duhovni značaj u celom svetu, a posebno kod naroda na Balkanu. Neopravdano ubijanje vukova ne može i ne sme da bude turizam“,

upozorava Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

 
Iz ovog udruženja napominju da Srbija nema jasno izrađen plan upravljanja populacijama vuka i njegov izlov se planira na neodgovarajućim i nepouzdanim podacima. Kao potpisnica najznačajnijih međunarodnih konvencija iz oblasti zaštite biološke raznovrsnosti (Konvencija o biološkoj raznovrsnosti, Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i staništa, Konvencija o međunarodnom prometu ugroženih divljih vrsta) Republika Srbija je u obavezi da izrađuje ovakve planove i da lov i druge oblike korišćenja divljih vrsta zasniva na pouzdanim i tačnim podacima, i da osigura dugoročno očuvanje populacija tih vrsta. 

Pored moralnih, ovo su pravni razlozi zašto je bitno da se  lovci i nadležne institucije suzdrže od bilo kakve promocije lova na vukove, a pogotovo lova kao turističke atrakcije!

„Važeći zakonski okvir u Srbiji omogućava lov i seču šume u najvrednijim prirodnim područjima, nacionalnim parkovima. Retke su zemlje koje imaju tako neodgovoran odnos prema svom prirodnom nasleđu. 

Svakako da je organizovanje ovakvih manifestacija u potpunoj suprotnosti sa savremenim konceptom zaštićenih područja, pa pozivamo organizatore i nadležne institucije da odustanu od ovakvih manifestacija i bave se onim što im je primarni cilj definisan Zakonom o nacionalnim parkovima: očuvanje i unapređenje vrednosti biodiverziteta, geodiverziteta, kao i kulturno-istorijskih vrednosti“

ističe direktor WWF Adria, Deni Porej.

Procena vodećih stručnjaka iz ove sfere je da Srbiju naseljava oko 800 jedinki vukova, dok ih svake godine u hajkama i na mrciništima bude ubijeno oko 100. Iskustva naučnika iz mnogih država Evrope i Severne Amerike pokazala su da se ubijanjem vukova ne rešavaju problemi poput sukoba stočara i zveri, već se narušava prirodni balans. 

Reci NE hajci na vukove!

Izvor: WWF Adria

Komentari

Facebook

DISQUS