Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Stiglo je leto

Next
Expand
News - Stiglo je leto

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

21. Juna 2018. godine, u 12:07 časova počelo je leto, najtoplije godišnje doba. Na dan početka leta obdanica će biti najduža, a noć najkraća.

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ovog 172. danu u godini ona je tada najudaljenija od njega.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Visina Sunca je tada u podne najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca.

Leti je Fruška gora u svom punom sjaju, sve je zeleno i pravo je uživanje boraviti u šumi, zaklonjeni od sunca krošnjama drveća. Tada je najveći broj posetilaca na planini i ponovo postanu popularna fruškogorska jezera, gde veliki broj ljudi traži prostor za uživanje. 

Komentari

Facebook

DISQUS