Ћир
Novosti

Sumrak Fruške gore

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

U nedavno objavljenom videu „Buđenje Fruške gore”, koji su zajedničkim snagama realizovali Pokrajinska vlada i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, imali smo priliku da vidimo projekte koji treba da „probude” Frušku goru. 

Kao reakciju na to, Udruženje građana „Fruškać” i prijatelji okupljeni oko platforme napravili su ovaj otrežnjujući video, kojim želimo da skrenemo pažnju javnosti na neke od realnih problema koje zatičemo na Fruškoj gori i čije rešavanje verujemo da se neće desiti u skorije vreme.

Ovaj video predstavlja protivtežu videu „Buđenje Fruške gore” i objektivnije predstavljanje situacije u Nacionalnom parku.

A situacija je takva, da bez jasne strategije o ulaganjima u Frušku goru, nećemo sačuvati naš najstariji Nacionalni park i njegovu bogatu prirodnu, kulturnu i istorijsku riznicu. Takođe, bez direktinijeg uključivanja lokalne zajednice i sistematičnog i konstruktivnog zajedničkog rada sa institucijama nećemo napredovati i ostvariti rezultate vredne pomena. 

Cilj ovog videa nije vređanje ili omalovažavanje, već skretanje pažnje na neke od ozbiljnih infrastrukturnih problema sa kojim se Nacionalni park suočava već godinama. Verujemo da ljudi u Pokrajinskoj vladi i šira javnost nisu upoznati sa velikim brojem ovih problema, pa smo iz tog razloga odlučili da neke od njih predstavimo na slikovit način. 

Nadamo se da će budući infrastrukturni projekti smanjiti uticaj čoveka na prirodu i broj motornih vozila na Fruškoj gori, da će se baviti obnovom postojećih i napuštenih objekata a ne zidanjem isključivo novih, da će dovesti više biciklista i pešaka i pokrenuti turizam u fruškogorsko - podunavskim delovima i da će na pravi način afirmisati lokalni i seoski turizam kao i zdrav način života.

Zbog svega gore navedenog, želimo da kroz atmosferu predstavljenu ovim videom, sa vama podelimo naša osećanja na temu situacije u Fruškoj gori i naše viđenje stanja u Nacionalnom parku jer Fruškoj gori nije potrebno buđenje, ona je odavno budna, već veliko spremanje.

A buđenje svesti je potrebno svima nama koji je posećujemo i koristimo!

Izdvajamo: 

Pogledajte promo video Fruške gore, gde smo njene lepote predstavili na način kako je mi vidimo i doživljavamo.

U međuvremenu podrži Fruškać, da ova lepa priča nastavi da živi.

Tagovi: Video

Komentari

Facebook

DISQUS