Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

„Sveto pismo” svih MTB vozača

Next
Expand
News - „Sveto pismo” svih MTB vozača

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Vožnja bicikla u prirodi je pravo uživanje. Lepo vreme, svež vazduh i tempo koji vam u tom trenutku odgovara sve su benefiti koji pozitivno utiču na vaše psiho-fizičko zdravlje i odličan su povod za okupljanje ekipe i druženje.

Ali na tom putu, za koji želimo da prođe bez problema i stresa, mogu da se dese nepredviđene situacije, koje ako pođemo nespremni, to pozitivno iskustvo u sekundi pretvore u noćnu moru.

Šta znači biti spreman za vožnju?

To znači biti dobro informisan i adekvatno pripremljen, kako bi u slučaju ovakvih situacija mogli da odreagujete, otklonite eventualne kvarove i ne ostanete negde u šumi uplakani, bez pravih rešenja. ?

Šta je „Sveto pismo” svih MTB vozača? Koja je obavezna oprema, bez koje ne smete da krenete u vožnju?

Ovo je checklist-a koja će početnicima pomoći u fazi pripreme i kojoj će uvek moći da se vraćaju, a iskusnijim vozačima poslužiće kao podsetnik, jer pametni pišu ili imaju checklist-u, a ovi ostali, njima se naravno nećemo baviti. 

Pre svega, jako je bitno da bicikl bude tehnički ispravan i to je minimum bez kojeg ne bi trebalo da krećete u bilo kakvu vangradsku vožnju! Radi svoje sigurnosti i kako bi izbegli neprijatne situacije, blogovremeno uradite redovne servise i provere.

Molimo vas da na planinu ne krećete bez vode! Hidratacija je krucijalna, pogotovo u letnjem periodu, kada su temperature visoke.

Nosite mobilni telefon. Zgodan je zbog praćenja isplanirane rute, u slučaju nezgodne situacije možete da pozovete nekoga da vam pomogne, pošaljete lokaciju gde se nalazite ili da mogu da vas dobiju. Takođe, usput možete da ovekovečite lepe predele kroz koje prolazite.

Bitno je da ponesete i nešto novca za nepredviđene situacije. Da usput kupite vodu, neku hranu, ako niste poneli i za eventulani povratak kući, ako vam se bicikl pokvari, a ne možete sami da ga popravite.

Nakon osnovnih stvari slede:

Garderoba

Iskusniji vozači već nose opremu od različitih aktivnih materijala: dres, biciklistički šorts sa padd-om ili helanke za hladnije vreme i sprinterice (patike) koje vam olakšavaju i štede energiju tokom vožnje. 

Početnicima nije neophodna ova vrsta garderobe. Obucite nešto udobno, u čemu će se osećati prijatno.

Za duže vožnje, koje traju 2-5 ili više sati, ipak je važno da imate kvalitetnu garderobu čija uloga je da vam vožnju učini maksimalno prijatnom. 

Obavezno ponesite i neku garderobu koja će vas zaštiti od vetra ili kiše (šuškavac, kabanica). Nemojte na teži način da naučite kako biti mokar na planini, daleko od kuće uopšte nije cool.

Osnovna oprema

Obavezna oprema: 

 • Zaštitna kaciga (sigurnost je na prvom mestu i ovde nema izuzetka, može vam sačuvati glavu)
 • Rukavice (koristan dodatak, pogotovo kod dužih vožnji)
 • Naočare
 • Boca za vodu
 • Svetlo za bicikl
 • Prva pomoć 

Opciona oprema:

 • Ranac da ne vučete stvari po džepovima (možete poneti dodatnu opremu, hranu, telefon, novac, šuškavac za slučaj lošijeg vremena, rezervnu majicu, toalet papir...)
 • GPS ili kompas

Dodatna oprema

Iskusniji vozači, čije vožnje su duže i zahtevne, bitno je da ponesu sledeću dodatnu opremu:

 • Pumpu za gumu
 • Rezervnu gumu
 • Kit za krpljenje guma (flekice, lepak, šmirgla, gumica za ventil)
 • Kit sa osnovnim alatom (univerzalni ključ za bicikl)
 • Rezervne pedale
 • Linkove za lanac
 • Zip vezice (da se privremeno pričvrsti neki deo i završi vožnja pre odlaska na servis)

Početnicima nije neophodna sva navedena oprema, ali je bitno da kako budete napredovali i vaše rute postanu zahtevnije, nabavite i počnte da nosite svu ovu dodatnu opremu.

Mapa - plan rute

Bitno je da pre polaska isplanirate rutu koju želite da odvozate, kako u toku vožnje ne bi besciljno lutali i gubili vreme i energiju, već da joj se maksimalno posvetite i uživate u njoj. Obavezno pre polaska obavestite nekoga koju rutu ćete voziti tog dana, čisto kao garanciju! 

Plan rute možete imati u mapi na telefonu ili fizičku mapu koju ćete pratiti. Izbor ostavljamo vama.

Sa sve vas koji volite da istražujete i želite još više da saznate o ovoj temi, pročitajte ovaj odličan tekst. Takođe, ovde možete preuzeti MTB biking checklist-u.

Za kraj, u slučaju da zbog ozbiljnijeg kvara ne možete da nastavite sa vožnjom, pozovite Invictabike Shop iz Novog Sada na +381 66 00 98 98. Doći će do vas i pružiti vam adekvatnu pomoć.

U pravljenju „Svetog pisma svih MTB vozača pomogao nam je Boris Popović, vlasnik Ris Cycling Bike Shop-a i rei.com portal.

Komentari

Facebook

DISQUS