Ћир
Novosti

Zašto priroda ima presudan uticaj u razvoju dece

Next
Expand
News - Zašto priroda ima presudan uticaj u razvoju dece

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Deca su aktivan deo zajednice, čiji uticaj oblikuju njihovo ponašanje i viđenje sveta. Nažalost, pored svih pozitivnih stvari, često su izloženi i onim negativnim. Ona se danas sve više i više udaljavaju od prirode i to na račun sopstvenog psihičkog i fizičkog blagostanja. 

Previše vremena provode u strukturiranim aktivnostima i na elektronskim uređajima, ostajući gotovo potpuno bez vremena za nestruktuiranu igru u prirodi. Veličina ovog problema je dobila i stručni naziv: Premećaj od manjka prirode. 

Kao značajni faktori koji utiče na to su roditeljski strahovi zbog bolesti i potencijalne opasnosti koje igranje napolju nosi sa sobom - uprkos dokazima koji nas uveravaju u suprotno.

Zašto je bitno da deca provode mnogo više vremena u prirodi?

Vreme provodeno u prirodi ima značajne prednosti po njihovo zdravlje, među kojima su: poboljšanje koncentracije, povećanje mogućnosti učestvovanja u kreativnim igrama koje pomažu u lečenju mentalnih bolesti i u aktivnostima koje su fizički zahtevnije od onih koje pruža organizovani sport. 

Takođe, deca koja provode više vremena u prirodi razvijaju bolje motoričke sposobnosti i koordinaciju, posebno ravnotežu i okretnost. Prednosti njihovog mentalnog zdravlja takođe ne smemo zanemariti, jer više vremena u prirodi najmlađima pomaže u razvoju zdravog unutrašnjeg života, veće mentalne oštrine, inventivnosi i održivog intelektualnog razvoja. 

Pored toga, vreme provedeno u prirodi ima direktan uticaj i ne druge segmente pravilnog razvoja vaše dece:

Motiviše ih na razmišljanje - priroda deci stvara jedinstveno iskustvo koju nijedno drugo okruženje ne može da im pruži. Fenomeni i promene koje se prirodno i svakodnevno dešavaju u parkovima ili šumi, u deci bude veliki broj pitanja vezano sa zemlju i život na njoj.

Motiviše ih na pokret - načini dečije interakcije sa prirodom i igre napolju podrazumevaju mnogo više kretnje nego njihove uobičajene aktivnosti. To doprinosi razvoju kičme, mišića i povećanju cirkulacije krvi. To ne samo da je izuzetno povoljno za razvoj celokupnog tela najmlađih, već utiče i napovećanje koncentracije, što je izuzetno korisno za decu koja pate od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD).

Smanjuje im stres - lokacije sa većim brojem biljaka pokazala izuzetne rezultate kod smanjenja stresa i umora. Urbana sredina od nas zahteva direktnu pažnja, što nas tera da ignorišemo distrakcije i dovodi do povećanog umoranja mozga. Sa druge strane, obraćanje pažnje u prirodi se realizuje bez većeg napora, jer su u pitanju meke fascinacije koji stvaraju osećaj zadovoljstva, a ne umora.

Povećava im samopouzdanje - načini na koje se deca igraju u prirodi su značajno manje strukturirani nego većina igara u zatvorenom. Načini za komunikaciju sa prirodom su brojni, a sam izbor načina kako će percipirati prirodu im daje veću moć kontrole nad svojim postupcima.

Promoviše kreativnost i maštu - nestrukturirani stil igre deci omogućava značajniju interakciju sa svojim okruženjem. Oni kreču da razmišljaju slobodnije, dizajniraju sopstvene aktivnosti i pristupaju svetu na inventivne načine.

Uči ih odgovornosti - ako se o svim živim bićima ne vodi računa na adekvatan način, ona će umreti. Bitno je detetu dozvoliti da istražuje svoje prirodno okruženje i mogućnost da nauči šta se dešava ukoliko se ne povede računa o zalivanju biljaka, o hranjenju životinja ili kada se bez razmišljanja lome grane ili cveće.

Fruška gora i vikend su blizu, zato svoje klince za ruku i pravac priroda! ?

Tagovi: Vikend sa porodicom

Komentari

Facebook

DISQUS