Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Zlatna gljiva sa Fruške gore

Next
Expand
News - Zlatna gljiva sa Fruške gore

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Tartufi ili „zlatne gljive”, kako ih još zovu, možete pronaći skrivene u zemlji i s razlogom ih smatraju za najcenjenije i najskuplje gljive na svetu. Izuzetno su retki i za njihovo pronalaženje je potrebno dosta veštine i dobar njuh, za koji ljudi asistenciju traže od specijalno obučenih svinja ili pasa Lagotto Romagnolo. 

Razlikuju ih prema boji njihovog omotača i dele se na:

  • Bele - (lat. Tuber magnatum pico, Tuber borchii)
  • Crne - (lat. Tuber melanosporum, Tuber aestivum, Tuber brumale...)

Beli možete se naći isključivo u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda. Tamo rastu u simbiozi sa hrastom lužnjakom i belom topolom. Na istim mestima mogu se takodje pronaći i crni, ali ne oni krupni i najboljeg kvaliteta.

Kapitalni primerci crnih tartufa nalaze se na višim terenima i u Srbiji ih najviše ima na Fruškoj gori. Rastu u simbiozi sa cerom ili lipom koja se nalazi na površinama gde je nekada rastao cer. Ne treba da vas podsećamo da lipova šuma pokriva trećini njene ukupne površine. ?

Prodaju se samo u ekskluzivnim prodavnicama i na aukcijama, što dosta govori o njihovoj vrednost. Crni tartuf, koji je jeftiniji, košta oko 50€ za kilogram, dok beli, kraljevski tartuf može da dostigne cenu od nekoliko hiljada evra po kilogramu.

Zbog bogatstva tartufima i njihove cene, Fruška gora je postala jedna od omiljenih destinacija lovaca na ove skupocene gljive kako za ove iz Srbije, tako i ove iz inostranstva. Zbog velike konkurencije oni se često ne predstavljaju kao tartufari, kako bi se zaštitili i nesmetano ih tražili.

Imaju veliku hranjivu vrednost  i bogati su proteinima. Zbog specifičnog ukusa i neobičnog mirisa, od njih se pripremaju vrhunski specijalijteti i pravi su užitak za hedoniste! Biftek sa Kazanova umakom i file Napoleon su samo neki od njih.

Za tartufe kažu da su dobar afrodizijak i da imaju i druga lekovita svojstva. Široku primenu našli su i u proizvodnju kozmetičkih preparata, jer je utvrđeno da kožu čine mekom i lepšom. 

Tako da ako sada u nekoj od vaših narednih šatnji naletite na likove koji vode svinju ili Lagotto Romagnolo-a, predstavljaju se kao da nisu tartufari a vi ih ipak provalite da nisu prekaljeni fruškogorski maratonci, znajte da su to iskusni lovci na tartufe. Usput, ako uspete, „ukradite” od njih malo znanja, pa nekom drugom prilikom pravac u potragu za vašom prvom „zlatnom gljivom”. 

Komentari

Facebook

DISQUS