Ћир
Novosti

Zvezdani Triatlon 2019. na Fruškoj gori

Next
Expand
News - Zvezdani Triatlon 2019. na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Zvezdani Triatlon 2019. je prvi eko festival ove vrste organizovan u Srbiji i našem širem regionu, čiji cilj je podizanje svesti o problemu svetlosnog zagađenja životne sredine. U okviru Nevladine organizacije „Carpe Noctem“ čiji članovi su idejni tvorci ovog događaja, aktivno učestvuje više neprofitnih udruženja: DMI „Branislav Bukurov“, Klub fizičara sa Prirodno-matematičkog fakulteta, NIDSBE „Josif Pančić“ADNOS i Udruženje prijatelja prirode „Gorski Smeško“

U okviru prvog dela događa, svi učesnici će uživati u šetnji po Fruškoj gori, u mraku i tišini, osluškujući samo zvuke šume. Cilj šetnje je da se se ekipa opusti u novom, mračnom okruženju u šumi, da spontano prevaziđu svoje iracionalne strahove i uživaju u novi iskustvima. 

Šetnja je duga oko 5 km, tako da je namenjene učesnicima svih godina. Nakon šetnje, održaće se dva interesantna predavanja gde će profesorica Snežana Tovilović sa Filozofskog fakulteta govoriti više o našim strahovima od tame, a Brazilac Thiago Ferreira će predstaviti zašto je došao da živi baš u Srbiju i kako ga je priroda koju je zateko kod nas privukla toliko da krene sa njenom aktivnom promocijom u Južnoj Americi. 

Zatim sledi „Logorovanje sa naučnicima“ gde ćete naša najpoznatija regionalna astrofizičarka, prof. Tijana Prodanović pričati o zanimljivim temama „iz svemira“ u nešto opuštenijim uslovima. Ceo događaj se dešava u „Gorskom Smešku”, u subotu 18. maja 2019. godine, od 19-05 č, pod otvorenim nebom, u šumskom ambijentu, praćeno laganim jazz-om, svetlošću i toplotom logorskih vatri. 

Tokom šetnje Fruškom gorom, organizatori su pripremili teleskop za osmatranje neba. To veče biće pun Mesec, a ako nas malo pozluži i sreća, osim površine Meseca možda ćete biti svedoci i nekih drugih nebeskih pojava. Avanturu zaključujemo opuštanjem uz performans afro-rumba plesa i fenomenalni nastup jazz benda „Đorđe Obradović trio“. 

Registracija na događaj je obavezna, zato se prijavite na vreme!

Sve informacije ispratite na zvaničnom Facebook događaju ili na „Carpe Nocturne“ sajtu

Come to the dark skies, we have stars! 

Mesto: Popovica

Komentari

Facebook

DISQUS