Ћир
Priroda

Doživi Shinri-ioku i „okupaj" se u imunološkom sistemu šume

Next
Expand
Nature - Doživi Shinri-ioku i „okupaj" se u imunološkom sistemu šume

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Poznati su pozitivni efekti šetanja šumom i gotovo svako od nas je uživao u njenom neverovatnom miru i lepotama koje nam priroda nesebično pruža. Deca takođe nisu izuzetak!

Upravo to su glavni razlozi zašto sve veći broj ljudi bira da svoj život preseli u šumsko okruženje ili u njenu neposrednu blizinu, dok su drugi spremni da pređu velike razdaljine samo da bi šetali i osetili specifičnu energiju engleskih šuma, prašuma južne Amerike ili naše drage Fruške gore.

A da li ste nekada čuli za Shinri-ioku?

Ova tradicija poznata i kako „kupanje u šumi” je ponovo u žiži, pošto su japanski naučnici njeno postojanje uspeli direktno da povežu s biohemijom.

Rezultat njihovog istraživanja je to da boravak u šumi popravlja prirodni imunitet, koji je od velikog značaja za prevenciju od raka kao i drugih hroničnih oboljenja.

 

Ček ček kako je to moguće?

Testirajući ljude pre i posle dvosatne šetnje šumom, kod svih učesnika u ovom istraživanju, s izuzetkom jedne osobe, pronađeno je 50% i više T-zrnaca. Posledica toga je da su ispitanici imali niži krvni pritisak, uz primetan osećaj smirenosti i bistrine u glavi. Usput slobodno upijete i zrake sunca kako dodatno priširili pozitivne efekte na svoje telo.

Suština je to da šumsko drveće i biljke u okolinu emituju fintoncide, tj. „antimikrobne organske sastojke koji su zaslužni za uništavanje gljivica i bakterija”, koje su same po sebi problematične kako za naš, tako i za imunološki sistem drveća.

Drveće i druge biljke su tokom svog dugog veka trajanja, usavršile mehanizme zaštite, koji su direktno zaslužni za ubijanje gljivica i bakterija. A ono što je posebno važno za ljude je dok šetate šumom, vaš dah se vezuje s ovim komponentama, čije delovanje traje oko 2 meseca.

U prevodu, dok šetamo šumom, mi se nesvesno kupamo u njenom prirodnom imunitetu i uronjeni smo u njen „fitohemijski” imunološki sistem!

Zato više ne znamo koji još izgovor imate da izbegavate odlazak u šumu i redovno upijate sve benefite koje nam ona daje.

Zato okupite ekipu i unapred dogovorite neku sledeću akciju.

Vidimo se na Fruškoj gori! 💚

Komentari

Facebook

DISQUS