Ћир
Priroda

Fruška gora izvor energije i zdravlja

Next
Expand
Nature - Fruška gora izvor energije i zdravlja

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Još u spisima Stefana Lazarevića ostalo je zabeleženo da je Fruška gora značajna lokacija zbog specifične energije koju emituje. Sin kneza Lazara i otac cara Dušana takođe je naveo da Fruška gora emituje jedinstvenu energiju koja leči.

Dokazi o ovoj vrsti blagotvornosti datiraju još iz antičkog doba. Poznati rimski imperator  M. A. Probus je nakon bitaka odmarao baš na Fruškoj gori i energiju za nove pohode obnavljao kroz opuštanje na njenom lekovitom vazduhu.

Dokumenti novijeg datuma nam takođe potvrđuju ova saznanja iz antičkog doba i XIV veka. Pre 40 godina najveći stručnjaci iz raznih domena medicine lokalitet u blizini manastrira Mala Remeta, označili su kao najzdraviju i najčistiju tačku na Fruškoj gori. Tada je planirano da se na tom području napravi lečilište.

Naučnici su utvrdili da su geografski položaj Fruške gore i njena vegetacija direktno zaslužni za stvaranje specifične lokalne klime, koja je izuzetno blagotvorna deluje na telo i psihu, a tome posebno doprinosi i vetar zvani fruškogorac, kao i strujanje vazduha - takozvana ruža vetrova. Vazduh donešen ovim vetrom je prebogat kiseonikom i ozonom, blagotvoran je za disajne organe i za sveopšte zdravlje. 

Pored toga, voda koja izvire na tom delu planine stiže direktno iz najčistijih dubina i pomaže u održavanju balansa elektrolita u telu, zahvaljujući mineralima iz stena koji su prirodno rastvoreni u njoj. Mineralna voda ima antibakterijska i antifugicidna svojstva a delotvorna je u borbi protiv toksina. Gusta mreža reka, potoka, bara, vodopada, vrela i jezera iznova se obnavlja gustim padavinama i stalnim izvorima kojih je preko 200!

U duši sveta ili Almi Mons, što na latinskom jeziku znači Fruška gora, najveći je predeo pod lipovom šumom u Evropi. Lipa je sveto drvo svih Slovena a lipovi gajevi i pojedini primerci bili su nekada centar kulta slovenske religije. Cvetanje lipe na gori je propraćeno posetom pčelara iz čitavog regiona i ispašom pčela, jer je u medu sa ove planine sadržaj nektara lipe čak 93%!

Fruška gora nam je baš blizu i važno je da zbog ličnog zdravlja što češće odemo do nje, kako bi udahnuli tu energiju specifičnu samo za ovo područje, koje je s razlogom proglašeno za prvi zaštićeni Nacionalni park u Srbiji.

Tagovi: Lekovito

Komentari

Facebook

DISQUS