Ћир
Priroda

Krčedinska ada - biser prirode na Dunavu

Next
Expand
Nature - Krčedinska ada - biser prirode na Dunavu
Nature - Krčedinska ada - biser prirode na Dunavu

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Krčedinska ada je biser prirode na Dunavu, prirodno rečno ostrvo, gde je uticaj čoveka na prirodu minimalan i gde u potpunoj slobodi žive konji, balkanski magarci, podolska goveda, mangulice i mnoge druge vrste životinja.

Da dobro ste čuli, u potpunoj slobodi!

Pored toga, priobalje ovog prirodnog ostrva je jedno od najvećih mrestilišta šarana u Evropi, jer voda koja plavi njegovo priobalje i okolne rukavce stvara idealnu uslove za polaganje ikre. Ovde se osim šarana mogu naći i štuke i babuške. 

Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

Ovaj rezervat prirode pripada inđijskoj opštini i nalazi se na prostoru koviljsko-petrovaradinskog rita, u rukavcu koji se proteže preko puta Krčedina. Prostire na površini od oko devet kvadratnih kilometara, sa oko deset kilometara dugom obalom. 

Ostrvo je pod zaštitom države i sadrži velike površinu šume pod kanadskom topolom, brojne rukavce i bare i predstavlja pravi raj za sve avanturiste i ljubitelje prirode.  

Krčedinska ada pored toga što je rezervat prirode, predstavlja i izvor života za značajan broj stočara, koji naseljavaju i levu i desnu obalu Dunava. Oni su odlučili da svoju stoku prebacuju tamo, kako bi je uzgajali na što je moguće prirodniji način. 

Najčešći gosti su stočari iz Kovilja, Gardinovaca, Šajkaša, Čortanovaca, Krčedina i Slankamena. 

Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

Ova ada pored svih prirodnih lepota predstavlja i svojevrstan rezervat za očuvanje genetskih resursa domaćih životinja. Ovde se životinje hrane na potpuno prirodan način, bez dodataka koncentrata i drugih hemijskih preparata, u uslovima najsličnijim nekim starim vremenima.

Jedini posed na ostrvu je ranč Mileta Plavšića iz Kovilja, kome je ova ada drugi dom i za koju tvrdi da je idealno mesto za okupljanje ne samo stočara, već i svih ljubitelja prirode i ljudi dobre volje.

Pošto smo vam barem malo približili ovaj neverovatni biser prirode, obavezno planirajte da ga prvom prilikom posetite, pošto je u pitanju jedinstven doživljaj prirode, u njenom gotovo nedirnutom obliku.

Vidimo se na Krčedinskoj adi!

Tagovi: Ptice, Flora, Sisari, Drveće

Mesto: Krčedin

Komentari

Facebook

DISQUS