Ћир
Priroda

O nee, opet ta dosadna alergija

Next
Expand
Nature - O nee, opet ta dosadna alergija

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Proleće je već odavno stiglo, šuma se probudila i pored lepote cvetanja i listanja, donela nam je i razne alergene. 

O nee, opet ta dosadna alergija!

S obzirom da je Fruška gora bogata raznovrsnom vegetacijom, najrasprostranjeniji oblik alergije koji nam u prirodi pravi probleme je polenska, koju pokreću respiratorni alergeni. Najčešći uzročnici ove vrste alergije su polen trave, drveća i korova.

Tako da ako idete u prirodu u periodu od marta, do jula, sigurno ste osetili blaže ili jače simptome na ovu šumsku napast. Kijanje, curenje ili zagušen nos i svrab u očima su simptomi koji lako svaku akciju u prirodi pretvore u blagi pakao.

A kako sprečiti alergiju, ako već ne možemo skroz da je izlečimo?

Pored lekova i raznih kapi, srećom postoji i velik broj prirodnih načina koji nam pomažu da ublažimo simptome alergije. Evo ih neki koje smo odabrali za vas, kako bi mogli da nastaviti sa uživanjem u prirodi:

Med - Kao jedan od prirodnih načina ublažavanja simptoma elrgije preporučuje se rastvor meda u mlakim ili hladnim napitcima, ali ne i njegovo oralno unošenje kašičicom. Zrnca polena u medu su „umrtvljena” i organizam lakše reaguje na njih. Organizam bez problema savlada polen u medu, gradeći tako svoj odbrambeni mehanizam.

Crni i beli luk - Crni i beli luk aktivno deluju protiv klica i prečišćavaju naš organizam. U periodu dok traju alergije, preporučuje se svakodnevno konzumiranje crnog i belog luka: par čenova belog i pola glavice crnog luka.

Kopriva - Kopriva je od davnina poznata za lečenje alergija prirodnim putem. Njene bodlje sadrže antihistamine koji sprečavaju telu da zapuši nos. Takođe, kopriva jača imunitet, a napitak od koprive se koristi i za lečenje drugih bolesti.

Inhalacije eteričnim uljima - Kupanje, masaža i inhalacija eteričnim uljima daju odlične rezultate pri ublažavanju simptoma alergije. Ona podstiču opuštanje organizma i pomažu kod prohodnosti nazalnih kanala. Najučinkovitija eterična ulja protiv alergije su od:

  • Lavande - umiruje i deluje kao prirodni antihistaminik
  • Đumbira - prirodni antiseptik, umiruje zapaljenske procese i donje disajne puteve
  • Eukaliptusa - podstiče izbacivanje sluzi, umanjuje začepljenja
  • Nane - smiruje glavobolje, otvara sinuse i čisti disajne puteve
  • Čempresa - olakšava tegobe sa disanjem i suzbija nagon za kašljanjem

Jabukovo sirće - Pomešajte kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode i pijte 3 puta dnevno. Ova mešavina pomaže u smanjenju alergijskih simptoma, ali i u akutnom stanju, prilikom alergijske reakcije.

Probiotici - Istraživanja povezuju prisustvo korisnih bakterija u crevima sa smanjenjem simptoma alergije. Zato spremajte hranu bogatu prirodnim probioticima, kao što su kombuha i kefir.

Vitamini i minerali - Hrana koja sadrži vitamine i minerale, naročito cink, magnezijum i kalcijum može ubrzati proces razvijanja bakterija i gljivica. Majoran je jedna od biljaka koja se koristi kao začin, koja utiče na otklanjanje infekcija.

Omega 3 masne kiseline - Laneno seme, bademi i riba mogu pomoći u eliminisanju nosnih alergija, jer sadrže Omega 3 masne kiseline, koje su efikasne u borbi protiv respiratornih zdravstvenih problema. Među namirnicama bogatim Omega 3 kiselinom su: maslinovo ulje, avokado, čia semenke, crna čokolada, losos, kokosovo ulje…

Probajte neke od ovih prirodnih načina za ublažavanje simptoma alergije. Ako vam iz nekog razloga ipak ne pomažu, na vreme konsultujte vašeg lekara.

Komentari

Facebook

DISQUS