Ћир
Rekla-kazala

Dogovorena obnova Partizanskog puta

Next
Expand
Gossip - Dogovorena obnova Partizanskog puta

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na 47. fruškogorskom kongresu, održanom u Centru za privredni razvoj Vojvodine, na Andrevlju, okupili su se visoki zvaničnici iz Pokrajinske vlade i lokalnih opština kako bi postigli sporazum o obnovi Partizanskog puta. Na ovom događaju postignut je istorijski dogovor između 6 opština pod čijom upravom se nalazi ovaj put, o realizaciji i finansiranju ovog projekta.

O ovom neverovatnom raspletu situacije više nam je rekao Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice. Gdine. Sanader, zbog čega je ovo važan dan za Frušku goru?

Izvinite, još uvek sam pod utiscima i jakim emocijama zbog svega što se desilo. Zbog čega je važan?! Pa ovo je jedinstven slučaj u četrdesetogodišnjoj istoriji Partizanskog puta da su predstavnici svih šest opština, na čijim teritorijama se nalazi ova važna saobraćajnica, uspeli da se dogovore kome pripada koliki deo i za čiju obnovu su zaduženi. Zar ne mislite da je to super?

Hmm, da, jeste. I mi smo malo iznenađeni kako se to sve ekspresno desilo, kada uzmemo u obzir da vašim prethodnicima to nikako nije polazilo za rukom.

Vidite, za sve što nije dobro i što ranije ništa nije funkcionisalo krivi su isključivo oni što su bili pre nas. Sada kada su se istomišljenici, okupljeni oko jedne političke ideje, konačno spojili u trust mozgova, ideja o realizaciji se nekako nametnula sama. Naša je moralna obaveza da Frušku goru uvedemo u moderne evropske tokove.

Zar ne mislite da bi nas pre u Evropu uveo neki aerodrom za low cost letove ili ulaganje u održive izvore energije, a ne neki lokalni put?

E vidite, tu svi grešite. Kome danas treba još jedan aerodrom ili tamo neke solarne ploče, koje pitanje je da li i rade, kada možemo da imamo dobar lokalni put koji će privući bicikliste i rekreativce na Frušku goru i započeti eru cikloturizma od kojeg će najveću dobrobiti imati sam Park a zatim i lokalno stanovništvo. Uostalom, naše arhitekte su na ovom projektu pomerili granice inovativnosti, praveći put bezbednim za sve učesnike u saobraćaju a posebno životinjice.

Recite nam još za kraj kako će projekat biti finansiran i koji su njegovi ciljevi?

Finansiranje?! Sredstva ćemo obezbediti od naplate takse za prolaz motornih vozila kroz zaštićenu zonu Nacionalnog parka. Kako bi projekat završili u roku, logično je da ćemo cenu takse povećati, pa je posle, ako se baš pokaže velika potreba, vratiti na staro. Cilj nam je dugoročni razvoj biciklizma i aktivnog turizma na ovoj planini i smanjenje broja motornih vozila za 99.8%, do 2035. godine.

Napomena: Cilj ovih tekstova nije vređanje i omalovažavanje, nego ukazivanje na probleme u NP Fruška gora na zabavan način. Svi likovi i situacije su izmišljeni. A u svakoj šali ima puno istine.

Komentari

Facebook

DISQUS