Ћир
Rekla-kazala

Fruška gora ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Next
Expand
Gossip - Fruška gora ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Velika rupa koja se nalazi na kolovozu Ležimir-Divoš, danas je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća rupa na svetu, na teritoriji nekog od mnogobrojnih svetskih Nacionalnih parkova. Internacionalni žiri je bio fasciniran njenom veličinom (8x40m) , a još više informacijom da je niko nije popravio već više od 25 godina. 

Predsednik žirija, Malcolm Pex, nije krio oduševljenje i rado je odgovorio na pitanja našeg novinara. Gdine. Pex, šta je ovu rupu, s kojom se mi fruškogorci do ovog trenutka baš i nismo ponosili, svrstalo u uži izbor a onda i dovelo do toga da zlatnim slovima bude upisana u vašu knjigu rekorda?

Vidite, u svojoj višedecenijskoj karijeri obišao sam značajan broj Nacionalnih parkova, na svim kontinentima i do sada nigde nisam video rupu na putu ove veličine. U uži izbor je ušla zbog svojih dimenzija i zato što se nalazi u prvom Nacionalnom parku u Srbiji. Pobednika su odlučivale nijanse, a prevagu joj je donela ta doza mistike, pošto put koji se tu nekada nalazio deluje kao da je nestao sa lica zemlje, kao da su se umešali vanzemaljci.

Gdine. Pex, naš auditorijum još uvek nije svestan značaja ovog dostignuća. Šta je tu sada toliko posebno, pošto je u pitanju ipak samo rupa?

Nemojte tako. Lepota je u oku posmatrača. Ovo je ipak veliko događaj i treba više da se ponosite stim što imate u svom Nacionalnom parku. Mi smo institucija sa kredibilitetom i dugom tradicijom, ozbiljno shvatamo svoj posao i možda će vašim čitaocima lakše biti da shvate ako kažem da je ovo prvi nama znan slučaj ovolike rupe još od 1955. godine, kada je izdata prva Ginisova knjiga rekorda.

Stvarno?! Pa ovo baca potpuno novo svetlo na celu priču. Šta bi još izdvojili kao važno ili posebno?

S obzirom da nije popravljena ovako dug vremenski period, ozbiljno razmišljamo da od 2019. godine uvedemo novu takmičarsku kategoriju, „Najduže ostavljena rupa na putu bez popravke” i da baš ova fruškogorska bude proglašena za prvog i počasnog pobednika, pošto se Grand Canyon ne nalazi na putu i ipak je kategorija za sebe, a udari meteora takođe ne ulaze u konkurenciju. Hehe

Šta bi ste još dodali za kraj?

Vi izgleda još uvek niste svesni nebrušenog dijamanta koji ovde imate. Šta bi još dodao?! Turizam, turizam, turizam! Ljudi vole čudne, da ne kažem bizarne stvari i željni su novih iskustava. Naveo bih samo par primera: Loch Ness u Škotskoj, Robot restoran u Tokiju, prelo na Manjači i mnogi drugi.

Kako upravo saznajemo, predstavnici opština koji su do proglašenja pobednika vešto izbegavali da prihvate na čijoj teritoriji se nalazi šampionska rupa i preuzmu odgovornost za njenu sanaciju, brže nego što je očekivano krenuli su u trku za svojatanje i preuzimanje zasluga za njeno postojanje. 

Napomena: Cilj ovih tekstova nije vređanje i omalovažavanje, nego ukazivanje na probleme u NP Fruška gora na zabavan način. Svi likovi i situacije su izmišljeni. A u svakoj šali ima puno istine.

Mesto: Divoš

Komentari

Facebook

DISQUS