Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Život

9 aktivnosti za zabavno leto na Fruškoj gori

Next
Expand
Life - 9 aktivnosti za zabavno leto na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Fruška gora leti je prava oaza za beg iz grada. Neverovatna priroda nam je na dohvat ruke, lepo vreme radi za nas i sve što nam treba je raspoložena ekipa i maalo volje da pokrenemo svoju cenjenu pozadinu iz kuće.

Na raspolaganju su nam mnoge zanimljive lokacije, letnje manifestacije, prelepi zalasci sunca i brojne druge aktivnosti koje su mnogo zanimljivije leti.

A šta sve leti možemo da radimo na Fruškoj gori? S čime to da zamenimo vrelinu grada?

Izdvojili smo za vas 9 aktivnosti za zabavno leto na Fruškoj gori. Neke ste već sigurno probali, a za ove ostale napravite prostor u kalendaru i uživajte!

 

1. Šetnja u prirodi

Brojni su benefiti koje nam donose šetnja i boravak u prirodi. Pored zdravlja i dobrog osećaja, to je jedan od najboljih povoda za druženje sa prijateljima, uživanje sa decom i generalno za pravljanje balansa nakon radne nedelje.

Za dan proveden u prirodi, slobodno možemo reći da je dobro iskorišćen dan.

 

2. Kupanje na jezerima

Fruškogorska jezera su pravi biseri koji tokom leta postanu najtraženije destinacije. Neka su veća, neka manja, neka su lepša, neka manje lepa, ali ono što im je svima zajedničko je to da uživanje u zalasku sunca dok se kupate u njima posebno iskustvo. 

Bitno je da tokom leta budete odgovorni i povedite računa koliko vremena provodite na suncu, kako bi izbegli ove negativne i maksimalno iskoristili sve njegove pozitivne efekte.

 

3. Kampovanje

Kampovanje spaja ljude! Druženje i sedenje oko vatre, zajedničko pravljenje klope i sam boravak u prirodi pozitivno utiču i udaljavaju nas od dosadne gradske rutine.

Kada se tome dodaju smanjeno korišćene gedžeta, povećana interakcija među ljudima i aktivnosti koje zajedno iniciraju, teško je naći neke mane zbog kojim bi kampovanje tebali da otpišete iz svog rasporeda.

Nemojte dozvoliti da vas malo insekata i obavljanje nužde u prirodi obeshrabre i udalje od odličnog provoda. Sve je to priroda. 🙂

 

4. Vožnja biciklom

Bilo da ste napredniji vozač ili neko ko uživa u povremenim vožnjama, uputite se ka Fruškoj gori i iskoristite je za pomeranje svojih granica. Veliki broj šumskih staza, pauze na izvorima ili na nekom od vidikovaca su trenutci za koje se živi.

Pre polaska u vožnju se uvek dobro pripremite, jer je sigurnost uvek na prvom mestu!

 

5. Seoske manifestacije

Leti Fruška gora dodatno oživi i skoro svako selo organizuje neku zanimljivu manifestaciju. Bilo da je to seoska slava, gastronomski ili neki sportski događaj, posetite ih, nazdravite sa domaćinima i prepustite svoja čula senzacijama koje nisu rezervisane za grad.

 

6. Uživanje u vinu

Fruška gora ili Plodna gora (lat. Alma Mons), kako su je nazvali stari Rimljani, poznata je po dobrom vinu i uživanju do sitnih sati. Vinarija je mnogo, svaka o dnjih ima neki svoj šarm, ali bi mi izdvojilu jednu koja je najmanja u Srbiji, koja se nalazi na tri granice, gde je leti posebno uživanje vreme sporije teče.

Da, u pravu ste, to su Tri Međe i Oblak

 

7. Voće i povrće

Leti sve rodi. Paradajz ponovo ima ukus paradajza, povrće je ukusnije i kuvanje opet postane umetnost. Radujemo se breskvama i kajsijama, ali ono što letu daje poseban šmek su lubenice. Veće ili manje, ne pravimo razliku. Bitno je da su slatke, hladne i naravno na dohvat ruke. 🙂

Najmanje što za sebe možemo da uradimo je da odemo do nekog od fruškogorskih sela i kupimo namirnice od malih proizvođača. Za sebe izaberemo najkvalitetnije proizvode po super cenama i podržimo te ljude u poslu kojim se bave. Od njih možemo dosta i da naučimo!

 

8. Uživanje u hobiju

Hobi je super stvar da skrenemo misli od obaveza i radimo nešto kreativno, nešto što nam istinski prija. Tako punimo baterije, vremenom postajemo sve bolji i usput nekome možemo da pomognemo.

A kada spojimo odlazak u prirodu i hobi, to mu dođe kao win-win situacija. Fruška gora je dom za preko 200 vrsta ptica. Napraviti nekoj od njih kućicu, koristeći samo materijal koji smo našli u prirodi, vašem hobiju daje potpuno novu dimenziju.

 

9. Usputno skupljanje smeća

Na Fruškoj gori smeća ima gotovo na svakom koraku. Ne kažemo da ste baš vi ti koji ga „slučajno” zaborave ili oni što misle da će ga neko pokupiti za vama, ali ono što znamo je da svako od nas može da mali doprinos, napuni barem jednu kesu i odnese smeće sa Fruške gore.

Nikada ne znate ko gleda i koga taj čin može da motiviše na akciju. Promena kreće od pojedinca!

Ovo su samo predlozi koje smo mi izdvojili. Fruška gora nudi velik broj drugih aktivnosti i izazova koji samo čekaju na vas da ih otkrijete. Evo ga naš skroman doprinos za pokretanje vašeg avanturističkog duha. 

Sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe! 💚

Komentari

Facebook

DISQUS