Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Životinje

Belogrudi jež – Erinaceus concolor

Next
Expand
Animals -  Belogrudi jež – Erinaceus concolor

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Jedan interesantan stanovnik Fruške gore je istočnoevropski, belogrudi jež (lat. Erinaceus concolor), sitan sisar iz potporodice bubojeda - Erinaceinae.

Veoma je sličan evropskom ježu, s tim da ima beli beleg na grudima. Osnovna karakteristika ježeva su bodlje kojih može biti i do 5000. Bodlje nisu otrovne i služe im prvenstveno kao zaštita. Telo ježa je zdepasto, a noge kratke na kojima ima pet prstiju, a na svakom od njih su oštre kandže, s obzirom da su kopači. Najrazvijenije je čulo mirisa i imaju odličan sluh.

Vrlo su obazrivi i reaguju i na najmanji šum. Sve vrste ježeva se koriste odbrambenom sposobnošću da se umotaju u tesnu lopticu, kako bi bodlje bile uperene prema spoljašnjosti.

Oni su noćne životinje, iako neke vrste mogu s vremena na vreme da izlaze i danju u potragu za hranom. Ježevi su agresivni prema drugim mužijacima. U hladnim područjima i preko zime padaju u hibernaciju (zimski san).

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS